Élet-Stílus

Puskás: a világutazó tréner

Pénteken minden idők egyik legjobb labdarúgója távozott az élők sorából. Cikksorozatunk második részében Puskás Ferenc edzői pályafutására emlékezünk.

Öcsi bácsi trénerként nem ért el olyan szép sikereket, mint játékos korában, de a Panathinaikosszal hatalmas meglepetésre a BL elődjének számító BEK-ben döntőt játszhatott. Edzőként minden kontinensen megfordult Puskás, de huzamosabb ideig csak Görögországban, Spanyolországban és talán sokan nem tudják, de Egyiptomban dolgozott.

Puskás Ferenc páratlan sportolói pályafutását 1966-ban fejezte be, és már ebben az évben be is iratkozott utolsó csapatának, a Real Madridnak az edzőképző iskolájába. Az alapok elsajátítása után 1969-ben kapta meg az oklevelét, de már korábban vállalt munkát a tengerentúlon, a kanadai Vancouver Royals illetve a San Francisco Golden Gales csapatánál.

BEK-döntő Cruyffék ellen

A képesítés megszerzése után azonnal ajánlattal fogadta a görög Panathinaikosz, ahol 4 éven keresztül dolgozott. Rögtön első szezonjában a dobogó legalsó fokáig vezette a bajnokságban az athéni csapatot. Az első idényben a BEK-ben is érdekelt volt a gárda, amely páratlan meneteléssel egészen a döntőig jutott. A londoni Wembleyben lejátszott találkozón az időszak meghatározó csapata, az Ajax Amsterdam volt Puskásék ellenfele. A görög csapat a papírformának megfelelően alulmaradt (2-0) a Rinus Michels által dirigált holland bajnoktól, ahol a két gólszerző Dick van Dijk illetve Arie Haan mellett olyan ászok játszottak, mint Johan Cruyff és Johan Neeskens.

Az elveszített finálé ellenére a győztesnek kijáró ünnepléssel fogadták Görögországban Puskásékat, akik az Ajax helyére beugorva Világkupa-döntőt játszottak az uruguayi Nacional ellen. A következő két évben a BEK-címüket megvédő hollandok különböző okok miatt nem álltak ki a Világkupa-döntőre, amelyen végül Puskásék nagy csatában, összesítésben 3-2-re kikaptak.

A fantasztikus debütálás után a következő évben már bajnokságot nyert az egyesület, egy évvel később második, Puskás utolsó évében pedig a harmadik helyen végzett. A nemzetközi porondon már nem sikerült ismételni: az egyesület a BEK-ből illetve az UEFA Kupából rendre az első fordulóban kiesett. 1974 szeptemberében kellett mennie Puskásnak, aki pár hónapon belül választott hazájában, a Real Murciánál ténykedett.

Az első meccsen mindjárt egykori klubja, a Real Madrid ellen kellett bizonyítania új csapatával, és a 2-2-es döntetlen mindenképpen tiszteletreméltó eredmény. A továbbiakban azonban bukdácsolt a Murcia, és tavasszal szerződést bontottak a Spanyolországban csak Panchóként becézett Puskással.

A világutazó

Egy évvel később a szaúd-arábiai válogatott kispadján ült, de nem bírta sokáig Ázsiában. Kétéves szünet után a chilei Colo Colóhoz szerződött, de mivel a klub elöljárói folyamatosan beleszóltak a munkájába, sokáig itt sem volt maradása, akárcsak az AEK Athennál, ahova 1978-ban hívták. Puskás ezután a Port Szaid-i Al-Maszri együttesének a vezetőivel állapodott meg, és öt éven keresztül maradt is Egyiptomban. Igazán komoly sikereket nem sikerült elérni, de a csapat rendre a dobogón, vagy annak közelében végzett.

Öt év után ismét Dél-Amerikába, pontosabban Paraguayba tette át a székhelyét Puskás: a Sol de América és a Cerro Portenónál dolgozott, majd Ausztráliában folytatta. A South Melbourne FC-nél három évig maradt, és bajnokságot illetve kupát is nyert a csapattal.

1993 áprilisában lemondott a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Jenei Imre, és utódjának Puskás Ferencet nevezték ki. Öcsi bácsi már előre jelezte, hogy csak négy meccsen ül le a kispadra. Az ígéretét be is tartotta, és három elveszített és egy megnyert találkozót követően távozott. Ezt követően már nem vállalt edzői megbízatást Puskás Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik