Élet-Stílus

Ki fizeti a Puskás-temetést?

Schmitt Pál szerint a 180 millió forintot nem haladja meg a legendás focista búcsúztatása, más információk félmilliárdról szólnak. A kormány várhatóan 50-55 milliót biztosít e célra, a MOB a meghívott sportdiplomaták vendégeskedését fizeti. De ki állja a többi költséget?

Ellentmondásos hírek keringenek arról, hogy mennyibe kerül Puskás Ferenc temetése: már napvilágot láttak olyan hírek is, hogy félmilliárd forintba. Ez erős túlzás – állítja Schmitt Pál, aki a végtisztességet szervező kegyeleti bizottság elnökeként a lap kérdésére azt mondta, a pénzben fizetendő összeg nem haladja meg a 180 millió forintot. Ennek előteremtését nemcsak a kormánytól várják, például a Magyar Olimpiai Bizottság fizeti a meghívott külföldi sportdiplomaták vendégeskedésének költségeit.

A Népszabadság más forrásból úgy értesült, hogy a stadionbeli gyászrendezvény és a Bazilikában tartandó gyászmise legalább 70 millió forintba kerül majd a kivetítők nélkül. Ez utóbbiak költségeit ugyanis az ezzel megbízott cég közvetlenül nyújtja majd be a kormányhoz.

Mint ismeretes, a valaha volt legnagyobb magyar labdarúgó özvegye kérte föl Schmitt Pált arra, hogy irányítsa a temetéssel kapcsolatos eseményeket, s ő a búcsúrendezvény megszervezését Koltay Gáborra bízta. A rendezvényt a Puskás Ferenc Stadionban tartják. A stadionban felszólal majd az MLSZ, a MOB, a Real Madrid és a Kispest elnöke, valamint Buzánszky Jenő, az egykori csapattárs. A rendezvény költségvetésének tervezetét ma adják át Lamperth Mónika miniszternek. A Bazilikában Sólyom László köztársasági elnök mellett a NOB, az UEFA és a FIFA elnökének búcsúbeszéde is várható.

A Népszabadság úgy tudja, a kormány ma dönt arról, hogy milyen keretből és mennyit kíván fordítani a temetésre az állam. Úgy tudjuk, körülbelül 50-55 millió forintot vállalna magára a kabinet, s ezenfelül biztosítja a rendezvény akadálymentes lebonyolítását, rendelkezésre bocsát kellékeket, eszközöket, például a fölravatalozáshoz az ágyútalpat.

A kérdés az, hogy ha a kormány ekkora összeget szán az eseményre, és a MOB csak az idelátogatók költségeit állja, amelyet ötven-hatvanmillióra becsülnek, ki fizeti ki a többi pénzt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik