Élet-Stílus

A Föld egyik legértékesebb halfaja a kihalás szélén

A Greenpeace zászlóshajója, a Rainbow Warrior fedélzetéről figyelmeztetett az utolsó földközi-tengeri kékúszójú tonhalakat fenyegető veszélyre az atlanti tonhalfélék védelmére létrehozott nemzetközi bizottság (ICCAT) éves ülésén Dubrovnyikban.

Két Greenpeace-hajó, az Esperanza és a Rainbow Warrior idén hónapokon keresztül dokumentálta a Földközi-tengeren folyó tonhalhalászatot. A halászhajók olyan nemzetek tulajdonában voltak, mint Franciaország, Spanyolország, Törökország, Japán, Olaszország. Az érintett országok mindegyike tagja az atlanti tonhalfélék védelmére létrehozott ICCAT-nak.

A nemzetközi környezetvédő szervezet májusban kiadott jelentésében már közzétette, hogy a jelenleg kifogott tonhalmennyiség másfélszer több, mint a megengedett. Ezt a tényt az ICCAT is elismerte. „A földközi-tengeri tonhalhalászati ipar az utolsó megmaradt tonhalakat is ki akarja fogni. Kiirtják a populációt, miközben saját jövőjüket is megpecsételik” – nyilatkozta Sebastian Losada, a spanyol Greenpeace kampányszervezője.

A Greenpeace bizonyítékokat talált arra nézve, hogy bizonyos hajók olyan repülőgépek segítségét veszik igénybe, melyek a levegőből képesek felderíteni a tonhalcsapatokat, és értesítik a halászokat a lelőhelyről – ezen módszer alkalmazása azonban szigorúan tilos! Az egyezmények ellenére a japán halfeldolgozó hajók illegálisan halásztak abban az időszakban is, amikor az nem megengedett.

A Greenpeace most azt követeli, hogy az ICCAT csökkentse felére a megengedett halászható tonhal mennyiségét, tiltsa meg a kékúszójú tonhal halászatát az ívási szezonban, határozzon meg minimális kifogható méretet, és zárja el a kulcsfontosságú párzási területeket (leginkább a Baleárok környékén) a halászat elől.

A környezetvédő szervezet ezen kívül el szeretné érni azt is, hogy vezessenek be új szabályokat az orvhalászat megállítása érdekében, például egy független megfigyelési tervezetet.

„A Földközi-tengerben élő kékúszójú tonhalaknak már csak nagyon kevés idejük maradt. Kevés hasonló eset van, ahol ennyire kristálytisztán látni a problémát. Ha az ICCAT nem teszi meg a kellő intézkedéseket azonnal, a jövőben úgy fognak rá emlékezni, mint az a szerv, amely szétrombolta a világ legfontosabb és legjövedelmezőbb halászágazatát, amely megtizedelte az óceánokban élő egyik legnagyszerűbb halfajtát, és amely tönkretette a régióban élő halászok életét” – mondta Stephan Beaucher, a Greenpeace francia kampányszervezője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik