Élet-Stílus

BL: kezdődhet a számolgatás

Szerdán öt csapat biztosíthatja helyét a nyolcaddöntőben a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulója után, az E és F jelű kvartettben akár mindkét továbbjutó kilétére fény derülhet.

E csoport

Az Olympique Lyon együttese várhatja a legnyugodtabban a szerdai játéknapot a kvartettben. A francia bajnok nemhogy pontot nem vesztett, de még csak gólt sem kapott az idei kiírásban, és egy újabb győzelem esetén biztos a helye a legjobb tizenhat között. Ráadásul nem is állnak teljesíthetetlen feladat előtt, hiszen hazai pályán fogadják azt a Dinamo Kijevet, amelyet két hete idegenben vertek három góllal.

Gerald Houllier nem számíthat szerda este a brazil Fredre: a válogatott csatár a Marseille ellen 4-1-re megnyert bajnoki találkozón szenvedett combizom-szakadást. A Dinamónál ezzel szemben visszatérhet a kapuba Sovkovszkij, aki még a Real elleni meccsen kapott piros lapot.

Az ukrán csapatnak szüksége van minden egyes pontocskára, ha szerepelni akar a csoportkör végeztével a nemzetközi porondon. A BL-t már valószínűleg leírták a Dinamónál, de az UEFA-kupás szereplést jelentő harmadik hely még nem került elérhetetlen távolságba. Ehhez persze nem is egy bravúrra lenne szüksége az együttesnek.

Az eddig hibátlan francia bajnoknak a döntetlen is elegendő a Real Madrid sikere esetén, ugyanakkor a spanyol együttesnek csak abban az esetben ér továbbjutást a győzelme, ha a Lyon legalább egy pontot szerez.

A Real Madrid a Steaua Bucurestit látja vendégül a Bernabeu stadionban. A két héttel ez előtti eredmény (4-1), és a papírforma itt is igencsak beszédes. A királyi gárda ráadásul lassan kezd összeérni Fabio Capello irányítása alatt. A megnyert El Classico után most hétvégén is simán nyert a Real a Gimnastic Tarragona otthonában, és ezzel megelőzte a bajnoki tabellán az addigi második, és szintén BL-szereplő Valenciát.

Tabellák

E csoport állása
1. Olympique Lyon 9 pont
2. Real Madrid 6
3. Steaua Bucuresti 3
4. Dinamo Kijev 0

F csoport állása
1. Manchester United 9 pont
2. Celtic Glasgow 6
3. Benfica 1
4. FC Köbenhavn 1

G csoport állása
1. CSZKA Moszkva 7 pont
2. Arsenal 6
3. FC Porto 4
4. Hamburger SV 0

H csoport állása
1. AC Milan 7 pont
2. Lille 5
3. Anderlecht 2
4 AEK Athén 1


BL: kezdődhet a számolgatás 1

BL: kezdődhet a számolgatás 2

A csapatnál a kedélyeket Cassano ügye borzolhatja, de nem valószínű, hogy kizárása különösebb hatással lenne a csapatra. Az olasz válogatott csatára a szombati mérkőzés után az öltözőben “rohadt szemétnek” nevezte az őt mellőző trénert, amiért a klub vezetősége 15 napra kizárta a keretből. A legfrissebb hírek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy elküldik a csapattól a renitens csatárt.

A román alakulat hasonló helyzetben van, mint az ukránok. Egy ponttal szerénykednek jelenleg a csoport harmadik helyén, és minden egyes pontra szüksége lenne a gárdának a harmadik helyért folyó harcban.

F csoport

A másik négyesben a szintén százszázalékos Manchester United várja rendkívül kedvező helyzetből a Köbenhavn elleni folytatást: a Vörös Ördögök az újabb begyűjtött három ponttal biztosan, míg döntetlen esetén csak a Celtic segítségével – a skót együttes nem kaphat ki – garantálhatnák tavaszi szereplésüket a legrangosabb európai kupasorozatban. A másik szigetországi gárda is továbbléphet győzelme esetén, neki pedig éppen a manchesteriek legalább “egypontos” segítségére van szüksége.

A Manchester annak ellenére a találkozó esélyese, hogy három kulcsjátékosa nem léphet pályára a dán fővárosban megrendezésre kerülő találkozón. Ryan Giggs, Louis Saha és Gary Neville általában kezdő Sir Alex Fergusonnál, de a tréner nem aggódik: “Szerencsére a kispadról olyan játékosok tudnak beugrani a sérültjeink helyére, mint Gabrie Heinze vagy Wes Brown, úgyhogy nincs nagy baj.”

BL: kezdődhet a számolgatás 3

Egyik legjobbját kénytelen nélkülözni Ferguson (Getty)


A csapat szurkolóinak nagy örömére Wayne Rooney a hétvégén kilábalt a hetek óta tartó hullámvölgyből, és egymaga hármat szórt az angol bajnokságban a Bolton csapatának. A teljesítménye már csak azért is figyelemre méltó, mert egészen addig a Wanderers együttese kapta a legkevesebb gólt a Premier League-ben.

A dánoknál az egykori Chelsea-játékos, Jesper Grönkjaer biztosan nem játszhat a Vörös Ördögök ellen, de ettől eltekintve Stale Solbakken a legjobb tizenegyét küldheti pályára. Ráférne a dán csapatra egy jó eredmény, hiszen a harmadik játéknap után tök utolsók a csoportban, igaz a Benfica csak a jobb gólarányának köszönheti a harmadik helyét.

A portugál együttes szerda este a Celtic Glasgow-t látja vendégül az Estadió da Luzban. A két csapat már összefutott a harmadik körben, és akkor a hazai pályán szereplő skótok nem kis meglepetésre simán, 3-0-ra elintézték riválisukat. Amennyiben ismét nyerni tudnának, akkor gyakorlatilag már ők is készülhetnek a tavaszi mérkőzésekre. A Benficának ezzel szemben nem szabad számolgatnia, hanem innentől kezdve minden meccsén nyernie kell, és a riválisok segítségében bíznia, ha továbbra is legrangosabb európai kupában akar szerepelni.

G csoport

A G csoportban a továbbjutás kérdései nem dőlhetnek el, csupán az válhat biztossá, hogy az eddig pont nélkül álló Hamburger SV negyedik lesz. Ez abban az esetben következik be, ha hazai pályán kikap a Portótól, az Arsenal pedig legalább egy pontot szerez a vendég CSZKA Moszkva ellen.

Korántsem elképzelhetetlen, hogy a német csapat a negyedik mérkőzését is elveszíti, hiszen nemcsak a nemzetközi porondon, hanem a Bundesligában is csak bukdácsol Thomas Doll csapata, és a 9. forduló után egy hely választja csak el a kiesőktől.

A németek reményei csak abban esetben nem szállnak el véglegesen, ha otthon tudják tartani a három pontot az FC Portóval szemben. A portugál együttes hazai pályán meglepően
BL: kezdődhet a számolgatás 4

Fabregas-nak játszania kell (arsenal.com)

könnyedén 4-1-re verte a német csapatot, és Jesuelda Ferreiráék egy újabb győzelemmel hét ponttal állnának a csoportban és minden esélyük meglenne arra, hogy a továbbiakban kiharcolják a 16 közé jutást.

A csoport másik mérkőzésen a CSZKA Moszkva utazik az új Arsenal-stadionba. A két hete lejátszott moszkvai találkozón 1-0-ra nyert a házigazda Carvalho parádés góljával, és Arsene Wengerék minden bizonnyal azon lesznek, hogy jóvátegyék a botlást. A francia mester szerint az Ágyúsok azért bukták el a meccset, mert túlságosan is magabiztosan utaztak Moszkvába. “Nem szabad őket lebecsülni, és figyelmeztettem is a játékosaimat, hogy sokkal jobban oda kell figyelniük.” A londoniak trénere szerette volna pihentetni Cesc Fabregas-t a szerdai összecsapáson, de végül úgy döntött, hogy játszania kell egy ilyen kiélezett helyzetben a fiatal spanyolnak.

H csoport

Az “utolsó” kvartettben csak a Milannak van továbbjutási esélye, ehhez nyernie kell a San Siróban a Juhász Rolandot foglalkoztató Anderlecht ellen, illetve minimum döntetlent kell elérnie a Lille-nek Tőzsér Dániel csapata, az AEK Athén vendégeként.

A görög csapat 21 mérkőzést játszott ez idáig a Bajnokok Ligájában, de még soha nem sikerült három pontot begyűjteniük, és egyre kevesebb a lehetőségük arra, hogy ezt az idei kiírásban megszerezzék. Két hete a Lille hazai pályán magabiztosan, 3-1-re tudott nyerni, és most is ők a találkozó esélyesei, annak ellenére, hogy minden bizonnyal több tízezer fanatikus AEK-drukker előtt kell szerepelniük.

A franciák idegenben még nem nyertek az idei kiírásban, de most nyerniük kellene hiszen ezután a jóval komolyabb játékerőt képviselő Anderlechttel és az AC Milannál játszanak.


BL: kezdődhet a számolgatás 5

Kaká gólja döntött az elsõ anderlecht elleni meccsen (fff.com)

Az olasz csapat jelenleg két ponttal vezeti a csoportot a franciák előtt, ha szerda este ismét nyerne, akkor gyakorlatilag már továbbjutóként érezhetné magát. A milánói gárda indulása korántsem volt biztos az idei kiírásban az olasz bundabotrány miatt, de eddigi szereplésükkel bebizonyították Kakáék, hogy Európa legjobbjai között van a helyük.

Két hete az olaszok a brazil középpályás zseniális góljával nyertek az Anderlecht elleni idegenben, és nagy meglepetés lenne, ha hazai pályán nem ismételnek meg ezt a teljesítményt. Az olaszok idén még nem kaptak a BL-ben, és nem valószínű, hogy korántsem acélos belgák tudnák feltörni a védelmüket.

Bajnokok Ligája csoportkör, 4. forduló, szerdai meccsek
E csoport
Real Madrid (spanyol)-Steaua Bucuresti (román) 20:45 ó
Olympique Lyon (francia)-Dinamo Kijev (ukrán) 20:45 ó

F csoport
FC Köbenhavn (dán)-Manchester United (angol) 20:45 ó
Benfica (portugál)-Celtic Glasgow (skót) 20:45 ó

G csoport
Arsenal (angol)-CSZKA Moszkva (orosz) 20:45 ó (Viasat3)
Hamburger SV (német)-FC Porto (portugál) 20:45 ó

H csoport
AC Milan (olasz)-Anderlecht (belga) 20:45 ó
AEK Athén (görög)-Lille (francia) 20:45 ó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik