Élet-Stílus

Tiltakoznak az úszóklasszisok

Erős ellenérzésekkel fogadta a világ úszótársadalma a NOB csütörtökön bejelentett döntését, amely szerint a 2008-as pekingi olimpián a reggeli órákban rendezik meg az úszódöntőket.




Tiltakoznak az úszóklasszisok 1
uszas.lap.hu

Tiltakoznak az úszóklasszisok 1
Tiltakoznak az úszóklasszisok 3

Több világklasszis közös nyílt levélben tiltakozott a NOB-tagoknál a sportolói szempontból hátrányosnak ítélt változtatás miatt. Az olimpiai, világ- és kontinensbajnoki címek seregével rendelkező versenyzők – köztük az ausztrál Ian Thorpe, Grant Hackett, a dél-afrikai Roland Schoeman, a lengyel Otylia Jedrzejczak, az orosz Arkagyij Vjatcsanyin, a japán Kitadzsima Koszuke, a francia Laure Manaudou és a holland Pieter van den Hoogenband, vagy éppen a négyszeres vb-ezüstérmes osztrák Markus Rogan – leszögezték: aggasztja őket a piaci szempontok eluralkodása, ők sportszerű versenyeket, nagyszerű eredményeket akarnak, ezért ragaszkodnak a korábbi jól bevált lebonyolítási rendhez.


A FINA nem vitatkozik a döntéssel

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) közleményben jelezte, hogy elfogadja a NOB döntését. Ugyanakkor a FINA emlékeztet rá, hogy egyértelműen az esti döntők megrendezése tűnik előnyösnek, ahogy ezt a nagy nemzetközi versenyek tapasztalatai is mutatják.


Ugyanakkor a NOB – tűnik ki a döntést elítélő nemzetközi visszhangból – fejet hajtott a „magasabb érdek”, a pénz hatalma előtt, és a legfajsúlyosabb érvnek mégiscsak az bizonyult, hogy a kevesebb mint két év múlva esedékes ötkarikás játékok észak-amerikai közvetítési jogát kizárólagosan megvásárló NBC tévétársaság a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpiákért összesen 3,55 milliárd dollárt, közte a pekingiért 894 milliót fizetett a NOB-nak.

Az úszófinálék áttolása miatt különösen élesen bírálta az alkuban résztvevőket Kína, Nagy-Britannia és Ausztrália sportági szövetsége, ugyanakkor az Egyesült Államok – persze teljesen érthető okból – támogatásáról biztosította az időpontmódosítást, hiszen így a döntők amerikai szempontból a televíziós csúcsidőben, az esti órákban, élőben kerülhetnek képernyőre.

„Ez egy unfair verseny lesz így”

„Úgy gondolom, ez óriási lehetőség számunkra, hiszen Amerikában csaknem egymilliárd potenciális tévénézővel számolhatunk a 2008-as játékok első kilenc napja alatt” – mondta ki nyíltan az amerikai úszószövetség igazgatója, Chuck Wielgus. A kínai úszók vezetőedzője, Csang Ja-tung viszont azt hangoztatta, hogy őket, a vendéglátókat hátrányos helyzetbe hozza a NOB döntése, amely szemben áll a sportszerűség szellemével. „Ez egy unfair verseny lesz így – fogalmazott Csang. – A következő évben újra kell terveznünk a hazai viadalainkat, hogy az olimpiai döntőkéhez igazítsuk az időpontokat.”

A NOB-menetrend alapján az úszó- és tornadöntők délelőtt 10 órakor rajtolnak, amikor Európában – a közép-európai idő szerint – hajnali 4 óra lesz, míg az atlétikai döntők kezdési időpontja 19 óra (13 óra). Az úszás elődöntőit 18:30 (12:30) órától rendezik meg, az atlétikai selejtezőkre 9-kor (hajnali 3) kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik