Élet-Stílus

Platini avatta fel az MLSZ-székházat

Lennart Johansson, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke és Michel Platini, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának tagja adta át szerdán a magyar tagszervezet (MLSZ) új székházát, amely az UEFA és a FIFA hathatós támogatásával épült fel.

Vendégségben Kókánál

Szerda délután a közlekedési és gazdasági miniszter a Parlamentben fogadta Lennart Johanssont, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnökét, valamint Michel Platinit, az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) végrehajtó bizottságának tagját. A találkozón részt vett Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ)elnöke, és Gyárfás Tamás, a 2012-es Eb pályázati bizottság magyar vezetője is. A tárcavezető díszebédet adott a két sportvezető tiszteletére.

Az ünnepségen megjelent Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat két legendás játékosa, valamint Puskás Ferenc felesége, továbbá megtisztelte jelenlétével az eseményt Vlatko Markovic, a horvát szövetség elnöke, Gyárfás Tamás, az EURO-2012 pályázati bizottság magyar elnöke, és Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára is.

Irigyelni fognak minket

„Hosszú út vezetett idáig térben és időben, hiszen messze vagyunk Budapest centrumától, illetve sok-sok év és költözködés után végre igazi otthonra talált a magyar futball. Ezért köszönet jár az UEFA-nak és a FIFA-nak, mivel anyagi segítségük nélkül nem épülhetett volna meg ez csodás épület” – mondta köszöntőjében Kisteleki István MLSZ-elnök, aki hozzátette, ez a segítség kötelezettséget is jelent, de az általa vezetett szervezet mindig törekszik arra, hogy betartsa és betartassa az UEFA és a FIFA szabályait.

Megemlítette, hogy az UEFA most segíthet csak igazán, ha Magyarországnak és Horvátországnak ítéli a 2012-es kontinensviadal rendezési jogát, ami a magyar futball megújulásához vezethet. Leszögezte, „ezért keményen, kőkeményen” fognak dolgozni.

„Sokan fogják irigyelni a magyar szövetséget ezért a háromszintes, mintegy 2000 négyzetméteres székházért. Külön öröm, hogy az UEFA mesterhármas, illetve a FIFA fejlesztési programja révén épülhetett fel a székház, mert ez is bizonyítja az összefogás erejét” – mondta a svéd sportdiplomata, aki kiemelte azt is, az UEFA kötelességének érzi a szegényebb tagszervezetek segítését.

Szükség volt rá?

„Örülünk, ha segíthetünk a nemzeti szövetségeknek. Feltehetik a kérdést, miért kell ilyen szép ház egy jelenleg nem túl eredményes szövetségnek. Nos azért, mert ebben a házban szervezik és irányítják egy ország labdarúgását, ami sokkal fontosabb az eredményeknél, hiszen a futball, mint minden sport,

az egészséges életmódra nevel. Az is elképzelhető, hogy a jobb munkakörülmények pedig jobb eredményekhez vezetnek. Ennek kapcsán pedig meg kell jegyeznem, egész Európa visszavárja a magyarokat a közvetlen élvonalba” – mondta a francia sportvezető, aki megjegyezte, az UEFA támogatása nagyobb mértékű volt a FIFA-énál.

Az ünnepi beszédek után 3,5 perces rövidfilmet láthattak a magyar labdarúgás történetéről a vendégek, akik a vetítést követően leleplezték a székházat, melynek belső falain egy hatalmas kép látható, amint Puskás kapura lő. A székház bejárása során Kisteleki és Markovic Puskás feleségével kiegészülve mutatta meg Platininek és Johanssonnak a 2012-es Eb-döntő esetleges helyszínének, a Puskás Stadionnak a makettjét. Annak kisméretű képernyőjén az UEFA-kongresszus képeit láthatták a vendégek, valamint többször felvillant rajta a pályázat szlogenje: „Give us the chance” (Add meg nekünk az esélyt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik