Élet-Stílus

Vállalja a felelősséget McClaren

Az angol szövetségi kapitány szerint a válogatott azért kapott ki Zágrábban a horvátoktól, mert rossz taktikát választott. Steve McClaren vállalta a felelősséget a csapat gyenge produkciójáért.

Zavargások Zágrábban

A meccset megelőzően 29 angol drukkert fogtak el a rendőrök, mert belépő nélkül próbáltak meg bemenni a Maksimir Stadionba, és amikor nem sikerült bejutniuk, rátámadtak a biztonságiakra. További 75 vendégszurkolót pedig a hazaiak 2-0-s győzelmét követően kitört zavargások miatt vettek őrizetbe. A horvát ultrák sem „tétlenkedtek”: a Dinamo Zagreb és a Hajduk Split fanatikusai is kihasználták az alkalmat, és botokkal, láncokkal, baseballütőkkel felfegyverkezve egymásnak estek. A futballharcosok közül majd kétszázat fogott el a rendőrség.

„Teljesen egyértelmű, hogy miért veszítettük el a mérkőzést. Az általam alkalmazott taktika nem vált be” – mondta McClaren, aki az eddigi 4-4-2-es harcrend helyett 3-5-2-es felállásban küldte pályára az angol válogatottat. „Én döntöttem a váltásról, és ezért vállalom is a felelősséget” – tette hozzá a tréner.

Az edző saját bevallása szerint felkészült arra, hogy az angol sajtó a fejét fogja követelni. „Tudtam, hogy ez is benne van a pakliban, amikor átvettem a válogatott irányítását. Eriksson mellett az elmúlt négy évben bőven volt alkalmam ezt megtapasztalni. A kritikákat azonban el kell fogadnom, hiszen én választom ki a csapatban szereplő játékosokat, és az adott meccsre a taktikánkat.”

McLaren nem aggódik

Az angolok a legutóbbi két Eb-selejtezőjükön csak egyetlen pontot szereztek, de McClaren továbbra is biztos abban, hogy a csapat ki fog jutni a 2008-as kontinenstornára. „Még rengeteg mérkőzést fogunk játszani, úgyhogy egyáltalán nem aggódom. Azzal persze tisztában vagyok, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz, de a játékosaim nagyon eltökéltek, nem lesz semmi baj.”

A horvátok szakvezetője, Slaven Bilic szerint az angolok 3-5-2-es felállása kedvezett a csapatának. „A mérkőzés előtt abban reménykedtem, hogy változtat a 4-4-2-es taktikán McLaren, hiszen ezáltal a széleken könnyebben tudnánk támadni. Szerencsénk volt, és bár a meccs vége felé, kétgólos vezetésünknél attól féltem, hogy be fognak minket szorítani az angolok, de a véleményem szerint mi álltunk közelebb a harmadik találathoz, mint ők a szépítő gólhoz.”

Kollegáját hibáztatja Robinson

A játéknap legnagyobb potyagólját Paul Robinson kapta, aki Gary Neville hazagurításánál rúgott hatalmas luftot, és a játékszer szépen lassan becsorgott a kapuba. A Tottenham hálóőre horvát kollegáját, Stipe Pletikost hibáztatta az eset kapcsán. „Nagyon furcsa gól volt. Pont ott történt, ahol az ellenfél kapusa az első játékrészben hatalmas gödröket hagyott maga után. Gary passza pont előttem pattant meg, és teljesen tehetetlen voltam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik