Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens

A kampánycsendes hétvégén designos villamosozást, varsói jazzmestert, a World Press Photo kiállítást vagy kortárs táncelőadást ajánlunk.

Szeptember utolsó hétvégéjén kezdjük például egy villamosozással a város körül a Design Hét keretében, majd szüreteljünk Pusztaszeren, végül nézzük meg a World Press Photo kiállítást. Ha se4m ezek sem a többi program nem lendít ki bennünket a karosszékből, nézzük meg pénteken hogyan intéz el az alien egy rohamosztagot, szombaton hogyan húzza ki az Excaliburt Arthur király a sziklából, vasárnap pedig a törökfürdők világába kóstólhatunk bele.

A kérdés tehát a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 29.

… a vágy designos villamosára

Utoljára pénteken lehet túrára indulni a designvillamossal. Hétfőn indult útnak ugyanis a Design Hét a „Mozgásban a design” jelmondattal. A mozgást pedig a formatervezők hogyan is tudnák jobban érzékeltetni, mint egy járművel? Míg a korábbi Design Heteken régi Ikarusokkal járták be Budapestet, most az ötvenedik éve közlekedő, a forgalomból hamarosan kikerülő UV típusú villamosokkal utazhatják körbe Budapestet a Design Hét résztvevői. A villamosokra péntekig naponta este fél tizenegykor lehet felszállni a Deák téri villamos megállóban, ahonnan több mint egy órás túrára lehet indulni a hamarosan nyugdíjba vonuló UV 3-as villamosokkal. A járműtervezés és közlekedés múltját-jelenét-jövőjét a szerelvényeken megjelenítő design-roadshow különjárata három belvárosi villamos összevont vonalán közlekedik. Az utasok szakmai idegenvezetéssel kísért járműtörténeti és formatervezési kiállításokat láthatnak a kékes fényben robogó szerelvényeken. A Deák tértől Deák térig tartó járat a Gellért tér felé indul, onnan a Moszkva térre zakatol, majd tovább végig a Nagykörúton, a Blaháig, és ott kanyarodik vissza. A villamosok után szeptember 30-án, szombaton és október 1-én idegenvezetéssel kísért kisbuszos-túrák helyettesítik az UV-kat. A kisbuszos túrákra – a helyek korlátozott száma miatt – előre be kell jelentkezni.

…Varsóba az A38-ra

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 1

Tomasz Stanko


Idén Varsó lesz a téma az A38 Hajó rendhagyó, “Az Én városom” elnevezésű fesztiválsorozatán szeptember 28-30-ig. Természetesen az A38-ról lévén szó, a zenéé lesz a főszerep. Pénteken 29-én a zseniális lengyel trombitás Tomasz Stanko a kelet-európai jazz kultikus alakja lép fel. A lengyel jazz második nagy hullámának tagjaként a hetvenes években csatlakozott az Európai avantgárd jazzmozgalomhoz, a legendás hegedűssel, Zbigniew Seiferttel alakítva kvartettet. Ezúttal a Varsói Felkelés Múzeumának megnyitójára tavaly írt jazz-oratóriumát adja elő. Ezen az estén fellép még Fekete Kovács Kornél a kortárs jazz egyik legeredetibb trombitása, zeneszerzője, aki a 19 főt számláló Modern Art Orchestra egyik alapítója és az Emil.RuleZ! zenekar, valamint a Budapest Jazz Orchestra tagja is egyben. Szólistaként és stúdió zenészként több mint 100 különböző lemezen és számos koncerten működött és működik közre. Pénteken fellép még Maria Peszek a lengyel színházi szcéna fiatal generációjának egyik legtehetségesebb művésze, akinek finom, visszafogott, balladaszerű dalai és félig recitált, félig énekelt előadásmódja egy színházi előadásra emlékeztető kompozíciót hoznak létre. Az estét a Masala zárja, mely a varsói elektronikus zenei élet talán legnagyobb létszámú és egyik leginnovatívabb csoportosulása. Bár a formáció nálunk még kevéssé ismert, hazájukban már többször bizonyítottak világzenei, reggae, hiphop és költészeti elemeket vegyítő lendületes zenéjükkel. A programsorozatot 30-án a Zagar, a Muzykoterapia és a Tworzywo Sztuczne hármasa zárja majd.

Bővebben >>

Szombat, szeptember 30.

…MegaHerz mikrófesztiválra a Supersonic klubba

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 2

A Nu Wave Hookers



Az első MegaHerz mikrófesztivál, tehetséges, de nem eléggé ismert, szlovák, osztrák, svájci és nem utolsó sorban, magyar művészeket hivatott bemutatni. Ezen felül, mi más lehetne a cél, mint egy hatalmas parti. Négy terem, huszonhárom dj, egy live-act és egy koncert legalább 13 stílusban minden bizonnyal érdekes szubkulturális betekintésként, kóstolóként szolgálhat majd mindenki számára. Bár a kezdő három fő irányvonal a vidám electro a psychedelikus trance és a zúzós drum & bass, a parti mégsem rántható be egyik skatulyába sem. Az ismertető alapján igazán különleges csemege lehet a Nu Wave Hookers, akikről már a képek alapján egyértelmű, hogy nem százasok. Az első, „Rock to the Beat” című munkájukban, a tánczene univerzális nyelvén beszél, egy trackbe ötvöze a house, techno, italo és disco elemeket. Reese & Santonio (Kevin Saunderson) 1989-es detroiti house klasszikusából kivágott vokált besózva sajátságos csipetnyi fűszereikkel könnyedén flörtölnek nem csak egy stílussal, illetve közönséggel: a Nu Wave Hookers „Rock to the Beat”. Jelenleg a debüt lemezükön dolgoznak. Bár az együttes egyik tagja, Bálint Dobozi, svájci magyar, a formáció még sosem járt hazánkban, ezért az itthon még sosem látott módon előadandó, már-már performansz szerű koncertjükre, teljes mellbedobással készülnek.

Bővebben >>

…Kulkáék hat táncára



Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 3



Szeptember 30-án mutatja be a Thália színház Kulka János és Vári Éva főszereplésével Richard Alfieri Hat hét hat tánc című kétszemélyes vígjátékát. A két főszereplő régi álma volt a közös munka. A Hat hét hat tánc egy keserédes történet két teljesen különböző ember egymásra találásáról. Az út, melynek során a két eltérő korú, mentalitású, társadalmi helyzetű idegen egyre közelebb és közelebb kerül egymáshoz éppen annyira rögös, fájdalmas, és sokszor vidám és izgalmas, mint maga az élet. Lilyt és Michaelt a sors különös szeszélye sodorja egymás mellé, amikor a hatvannyolc éves idős asszony (Vári Éva) táncórákat készül venni öregek otthonában lévő lakásában, s a tánciskola a nyers és cinikus Michelt (Kulka János) utalja ki hozzá… A hat jelenet mindegyike sajátos hangulatú, különböző korokból származó táncokkal és zenékkel, nemcsak lelki, hanem tánctörténeti utazás részesei is lehetünk. Az órák egyre inkább Lily és Michael életének fénypontjává válnak, ünneppé, ami megtöri az egyhangú és szomorú hétköznapokat.


nézzen bele az előadásba>>

…Trafóba Apokalipszisre


Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 4


Szeptember közepén felébredt Csipkerózsika-álmából a Trafó, így újra rengeteg kortárs táncelőadást láthatunk. A kortárs művészetek házának ismertetője alapján az előadás bármi lehet, de hát egyszer mindent ki kell próbálni, és Frenák Pál társulata már jó párszor bizonyított. Idemásoljuk a honlapon szereplő ismertetőt:
Az ember legmélyebb rétegeinek, tudatalatti tartalmainak keresése, a végső határok újbóli szétfeszítése, valami végső igaz, lemeztelenített valóság meglelése a mindenek felett hajszolt, vágyott cél. A szemünk előtt életre kelt fantomokról egyetlen pillanatra sem tudjuk eldönteni, hogy valódiak-e vagy csupán a képzelet szüleményei, vajon végletes vonzalmat vagy éppen pusztító gyűlöletet ébresztenek a nekik kiszolgáltatott nézőkben. Véres csatákat, vagy érzéki játékot látunk? Kik ők és miféle ezerarcú viszony fűz bennünket hozzájuk?
Mondtuk, ez alapján ez bármi lehet.

…szüretre Pusztaszerre

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 5


A skanzen szőlejét eddig is minden évben leszedték, de ebben az esztendőben kifejezetten a nagyközönség számára szervezik meg „Borszűrő Szent Mihály” ünnepén a szüretet. A program 12 órakor zenés hírveréssel kezdődik. A toborzók lovaskocsival járják a skanzent és szőlőt kínálnak. A muzsikát a Balga zenekar szolgáltatja. A vendégeket a Szegedi tanya udvarára várják, ahol a köszöntő után mindenki részese lehet a „Szeri Szüretnek”. Szőlőszedés, feldolgozás, hordómosás, kénezés, darálás, préselés, must készítés, lopózás és a must hordózása. Megkóstolhatják a szőlőt és a mustot is. Simon András és Mód László néprajzi előadást tart az alföldi szőlő és borkultúráról. Ezt követően vetélkedőre kerül sor (a szőlőről és a borról). A Szent Vince Borrend ceremónia mestere két új borlovagot avat fel.
A maroslellei gyermektánccsoport bemutatójával kezdetét veszi a szüreti mulatság.
A zene mellett a Szeri Csárda invitálja vendégeit egy kis kóstolóra. Ehet baráti áron szőlős tésztasalátát márványsajttal, szeri szőlős csirkeragut párolt rizzsel vagy vörösboros pincepörköltet tarhonyával.

Október 1., vasárnap

…a World Press Photo idei kiállítására a Néprajzi Múzeumba

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 6


Szombaton indul a kiállítás, de inkább vasárnapi programnak ajánljuk. A World Press Photo Hollandiában, 1955-ben alapított, független nonprofit szervezet. Fő célja a hivatásos sajtófotósok munkájának támogatása és népszerűsítése szerte a világon. Az évek során a szervezet a sajtófotózás és a szabad információcsere független műhelyévé nőtte ki magát. A World Press Photo szervezet minden évben megrendezi a világ legnagyobb és legtekintélyesebb sajtófotóversenyét. A díjazott fotókból egy vándorkiállítás készül, amelyet évről évre több mint egymillió ember tekint meg a világ harmincöt országában. A díjnyertes alkotásokat bemutató évkönyv hét nyelven jelenik meg. Az adott esztendő legkiválóbb munkáit felvonultató évkönyv egyszerre kiállítási katalógus és érdekfeszítő önálló dokumentum.


…kiállításra

Simon György János-emlékkiállítás


Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 7

Az ősz egyik legfontosabb képzőművészeti eseményeként egy világhírű, ám hazájában jórészt ismeretlen festő, Simon György János életművét ismerhetjük meg. A kedden megnyílt tárlat – szakemberek szerint – olyan, mintha először lenne Magyarországon Czóbel-, Rippl-Rónai- vagy Szőnyi István-kiállítás.

bővebben>>


maradjak …

…olvasni

Charles Gati: Vesztett illúziók


Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 8

Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg magyarul a Vesztett illúziók. Zbigniew Brzezinski szerint Gati könyve éles fénnyel világítja meg a magyarországi forradalom történelmi drámájának három legfontosabb vonatkozását: a tragikus vezéralak, Nagy Imre csúf múltját és hősi átlényegülését; a magyar kommunisták kézben tartására irányuló zavaros, bomlasztó és hihetetlenül körmönfont szovjet erőfeszítéseket; s az Egyesült Államok „felszabadítási politikának” álcázott, gyermeteg tehetetlenségét. Az Egyesült Államok volt nemzetbiztonsági tanácsadója azt írja, hogy a Vesztett illúziók „felvillanyozó olvasmány, történelmi forrásmunkaként megkerülhetetlen.”

Litván György pedig így ír a könyvről: „Az 1956-os munkák szerzői között kevesen vannak, akiknek megadatott, hogy előbb szemtanúi és részesei lehessenek a magyar forradalomnak, majd a világpolitika washingtoni magaslatáról visszanézve alkossanak véleményt ugyanerről. Ez magyarázza a könyv széles perspektíváját, eleven olvasmányosságát, s talán sokakat vitára ingerlő konklúzióit is.”

…tévézni


Péntek, szeptember 29.
23:05
RTL Klub

A bolygó neve: Halál

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 9


Szakítva a hagyományokkal nem Jarmusch filmjét ajánljuk péntek éjszakára, hanem egy talán még az Éjszaka a Földönnél is kultikusabb filmet. James Cameron az első rész után egy kicsit felpörgeti a ritmust. Nyolcadik utas a halálban Ripley (Sigourney Weaver), az utolsó pillanatban menekült meg. Hibernációjából 57 évvel később egy mentőhajó ébreszti. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripleyt egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol. Peresze itt is szerepet kap egy android, sok pusztító és cool fegyver, űrhajó meg lesz visszaszámlálás és bolygórobbanás is.

Szombat, szeptember 30.
22:10
Duna Televízió

Excalibur

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 10


A britek eredetlegendáját feldolgozó amerikai film a legendás Arthur király történetét dolgozza fel. A szegény fiú Merlin, a varázsló segítségével megszerzi az ország trónját. Ugyanis ő az egyetlen, aki a kősziklából ki tudja húzni a hatalmat szimbolizáló kardot, az Excaliburt. Megalapítja a “kerekasztal lovagjainak” rendjét, amelynek a feladata az, hogy az országban uralkodó káoszt felszámolja, és folyamatosan jót cselekedjék. Arthur elveszi feleségül a szépséges Guinevrát, de a sors úgy hozza, hogy hölgye szívén legkiválóbb lovagjával, Sir Lancelottal kell osztoznia.

Vasárnap, október 1.
23:00, , m2

Törökfürdő

Menjek vagy maradjak – Designvillamos vagy Aliens 11


A török-olasz-spanyol romantikus drámában Francesco a magabiztos és független fiatal építész feleségével, Mártával dolgozik Rómában. Egy nap levelet kap a török nagykövetségtől, amelyben harminc éve Isztambulban élő nagynénje haláláról értesítik. Felesége sürgetésére odautazik, és kiderül, hogy öröksége egy törökfürdő. Az országba beleszerető nagynéni levelei hatására Francesco sem tudja hideg fejjel fogadni az örökséget. A kezdeti idegenkedés után egyszerre csak magával ragadja ez a világ, amely teljesen más, mint az addig megszokott életstílusa. Úgy dönt, hogy marad…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik