Élet-Stílus

Egyre kevesebb az idegenlégiós a Bundesligában

Csökkenő tendenciát mutat a külföldiek alkalmazása a német labdarúgó-bajnokság első és másodosztályában: a legutóbbi adatok azt mutatják, hogy utoljára nyolc éve foglalkoztattak a Bundesliga-klubok olyan kevés légióst, mint a mostani idényben.

A futball-liga összesítése alapján a 36 klub 853 játékossal áll szerződésben, ezek közül 335 nem német. A 39 százaléknál az elmúlt években mindig magasabb volt a külföldiek aránya, legutóbb az 1998/99-es idényben regisztráltak ennél alacsonyabb, 37 százalékos rátát.

A megoszlás persze nem egyenletes, a komolyabb pénzügyi forrásokkal rendelkező élvonalbeli klubok játékosainak 44 százaléka légiós, míg a második vonalban az arány 34 százalék.

A felmérés alapján ugyanakkor az első öt fordulóban pályára küldött játékosok megoszlását illetően már más tendenciát lehet tapasztalni: most a szerephez jutó futballisták 46 százaléka volt német, miközben tavaly ebben az időszakban 49, azt megelőzően pedig 47. Vagyis a trénerek – vélhetően a klubvezetők nyomására is – légiósokat igyekeznek elsősorban pályára küldeni.

Joachim Löw, szövetségi kapitány erre utalva a közelmúltban éppen amiatt panaszkodott, hogy egyre kevesebb a komoly tapasztalattal rendelkező, nemzetközi szinten is bevethető német futballista. Az első öt fordulóban a gólok 60 százalékát szerezték légiósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik