Élet-Stílus

EURO-2012: Horvátországban a szemlebizottság

Vasárnap este érkezett Zágrábba az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hattagú delegációja, amely előkészíti a szervezet december 8-i döntését, hogy hol rendezzék meg a 2012-es kontinensviadalt. A küldöttség találkozott Ivo Sanader horvát miniszterelnökkel, a megbeszéléseken részt vett Kisteleki István MLSZ-elnök és Gyárfás Tamás, az Eb-pályázat magyar vezetője is.

Harry Been, a holland szövetség főtitkára vezette testület szeptember 11. és 15. között Lengyelországban és Ukrajnában, 18. és 22. között Olaszországban győződött meg a pályázatokban szereplő helyszínek állapotáról, illetve a feltételekről. Magyarországra, azon belül is elsőként Debrecenbe, szerda délután érkeznek az UEFA képviselői. A bizottság arra hivatott, hogy a stadionokat, a szállodai kapacitást, a reptereket, az utakat, a biztonsági feltételeket tanulmányozza, személyesen győződjön meg, a pályázatban vállaltak maradéktalanul megvalósulhatnak-e.

Készen állunk

Vasárnap a házigazdákon kívül Kisteleki István, az MLSZ elnöke és Gyárfás Tamás, az Eb-pályázat magyar elnöke is Zágrábban várta a delegáció érkezését.

Hétfőn egy szállodában a prezentációkkal folytatódott a program. Ekkor levetítésre került a horvát-magyar pályázat eddigi tevékenységét összefoglaló mintegy tízperces film, amely Christoph Jung versenymenedzsere szerint méltó volt az eddigi pályázati anyagokhoz. A két ország labdarúgó-szövetségének elnökén, Vlatko Markovicon és Kisteleki Istvánon kívül Zlatko Matesa korábbi horvát miniszterelnök nyomatékosította, hogy mindkét kormány garanciái és a lakosság körében mért támogatás alapján Horvátország és Magyarország egyaránt készen áll a rendezésre.

Sportpolitikai szempontok is fontosak

Gyárfás Tamás azt emelte ki, amíg számos más helyen a labdarúgó Európa-bajnokság egy nagy eseménynek minősül a sok közül, addig Magyarországon, de úgy érzi, hogy Horvátországban is a 2012-es Európa-bajnokság maga lenne “az” esemény.

Az első prezentációt nemzetközi sajtótájékoztató követte, a két szövetségi elnök szavait követően Giorgio Marchetti az UEFA profi labdarúgásáért felelős igazgatója – aki amúgy olasz – elmondta: a végső döntésben a technikai, gyakorlati feltételek mellett a sportpolitikai szempontok is érvényesülnek.

Az UEFA szakértői bizottsága a hétfői zágrábi látogatást követően Splitbe, onnan Rijekába, majd Eszékre utazik, szerdán délután pedig a horvát kormány különgépén érkezik Debrecenbe, ahol többek között Kósa Lajos polgármester fogadja őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik