Élet-Stílus

Davis-kupa: kikaptunk 0-2-ről

A pénteki remek indulás után szombaton szépítettek a vendég grúzok, és vasárnap mind a két egyéni meccset megnyerték, így ők jutottak tovább a Davis-kupában.

Orosz-argentin döntő

Az argentinok szombaton a két egyest követően a pároscsatát is megnyerték az ausztrálok ellen, és ezzel behozhatatlan előnyre tettek szert.
Az orosz válogatott lesz az ellenfelük a tenisz Davis Kupa fináléjában, miután a moszkvai elődöntőben Dmitrij Turszunov nagy csatában legyőzte Andy Roddickot, s ezzel csapata behozhatatlan előnyre tett szert az amerikai együttessel szemben. Turszunov ötjátszmás csatát vívott a US Open idei finalistájával, s a döntő szettet 17-15-re nyerve szerezte meg együttesének a finálét érő sikert

A grúz válogatott sikerével feljutott az Euro-afrikai zóna I. csoportjába, amely közvetlenül a világelit utáni kategória, a magyar csapat jövőre is a II. csoportban szerepel majd.

Vasárnap délelőtt hamar kiderült, hogy a két elsőszámú játékos – Bardóczky és Labadze – mérkőzése messze a legszínvonalasabb lesz. Mindkét félnek egyszer volt esélye elvenni a másik adogatását, de a két-két bréklabda kihasználatlanul maradt, így következhetett a rövidítés, amelyben Labadze volt a koncentráltabb (6:7). A második szettben ismét elhibázott egy bréklehetőséget a magyar, és ez láthatóan megzavarta, egyre többet hibázott, így komoly hátrányba került (1:6).

Fair-play díjat nem kap Labadze

A harmadik játszmára azonban újra összeszedte magát: három játékban összesen hatszor volt alkalma elvenni ellenfele adogatását, de mindannyiszor megremegett a keze, azaz megint tie-break következett. Ekkor viszont a szett addigi képének megfelelően továbbra is Bardóczky irányított, s ezúttal eredményesen (7:6). A negyedik felvonásban Labadze a pénteki naphoz hasonlóan hisztizni kezdett, ráadásul 4:1-nél sportszerűtlen módon látványosan feladta a játszmát, minden labdát a hálóba vágott (6:1).

A döntő szett ismét kiélezett küzdelmet hozott. 4:3-nál Bardóczky négyszer is elnyerhette volna Labadze adogatást, de nem sikerült neki, s ez megpecsételte a sorsát. A grúz játékos, aki fáradtsága miatt már gyakran lekésett a labdákról, 4:4-nél fogadóként nyert játékot, majd a mérkőzésért adogathatott. Harminc egyenlőnél begörcsölt Bardóczky lába, rövid ápolás következett, majd a hazai játékos riválisa egyik szerváját sem tudta pályára ütni, így eldőlt a találkozó.

Kisst kilőtték

Lado Csikladze négy játszmában legyőzte Kiss Sebőt, és ezzel eldöntötte az összecsapást. A magyar és grúz riválisa jól kezdett, hamar kiderült, hogy játékban Kiss a jobb, ugyanakkor az ellenfél bombaerős – gyakran 200-220 km/órás – adogatásaival nem tudott mit kezdeni. A grúz játékos szórta az ászokat, vagy azzal egyenértékű bombákat még második próbálkozásra is. A rövidítésben “sültek” Csikladze szervái, így hozta az első játszmát (6:7). A folytatásban sem változott a játék képe: újabb tie-break, és Csikladze megint pontosan – és persze bombaerősen – szervált, azaz egyetlen “mini-brék” elegendőnek bizonyult számára a szett megnyeréséhez (6:7).

A harmadik játszmára Kiss váltott: megtámadta már az első adogatásokat is, ami ha sikerült, pontot nyert.




Davis-kupa: kikaptunk 0-2-ről 1
tenisz.lap.hu

Davis-kupa: kikaptunk 0-2-ről 1
Davis-kupa: kikaptunk 0-2-ről 3

Az új taktika bevált, és a rövidítésben ezúttal a 23 éves magyar játékos koncentrált jobban (7:6). A negyedik szettre Csikladze feladta a biztonságot, és már nemcsak a szerváit ütötte elemi erővel, hanem tenyeresét és fonákját is. Sajnos ez be is jött neki, és simán hozta a szettet, egyben a mérkőzést.

Nyilatkozatok
Bardóczky Kornél: “Nagyon köszönöm a biztatást, sajnálom, hogy nem tudtam meghálálni. Nekem nem sikerült nyernem, de szerintem Sebő esélyesebb az utolsó összecsapáson.”

Baranyi Szabolcs szövetségi kapitány: “Egyik fiúnak sem tehetünk szemrehányást, kihozták magukból a maximumot. Labadze rutinjával, Csikladze pedig bombaerős ütéseivel nyert.”

Euro-afrikai zóna II. zóna
Magyarország-Grúzia 2-3
Kiss Sebő-Lado Csikladze 6:7 (3-7), 6:7, (4-7), 7:6 (7-4), 2:6
Bardóczky Kornél-Irakli Labadze 6:7 (4-7), 1:6, 7:6 (7-2), 6:1, 4:6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik