Élet-Stílus

Dopping: Tanu készül a visszatérésre

Elszántan készül a visszatérésre Ekaterini Tanu, a görögök Európa-bajnok sprintere, akit doppingvétség miatt két évre eltiltottak.

“Nagyon komolyan veszem az edzéseket, és nem csak azért, hogy jó legyen az alakom vagy ne hízzak meg, céljaim vannak a sportban” – mondta a 31 éves futónő. Tanut és honfitársát, a Sydneyben aranyérmes Kosztasz Kenteriszt azért tiltották el, mert vétettek a doppingszabályok ellen, amikor az athéni olimpia előtt három vizsgálaton nem jelentek meg. Az atléták eltiltása december 22-én jár le.

Marion Jonest védi Marlene Ottey

Még mindig atlétika, és mindig dopping… Marlene Ottey atlétatársát, az amerikai Marion Jonest védi, mondván, a doppingellenőrzések során a jelenleginél sokkal körültekintőbben kellene eljárni a laboratóriumokban. A Sydneyben háromszoros olimpiai aranyérmes Jones az elmúlt években többször doppinggyanúba keveredett, de eddig egyszer sem bizonyosodott be, hogy tiltott szerrel élt volna. Legutóbb a nyári amerikai bajnokságon levett mintájában bukkantak EPO nyomaira, a B próba azonban nem erősítette meg az első tesztet.

“El tudom képzelni, mekkora nyomás lehetett rajta, milyen stresszben élte napjait, miközben mindenki azt hitte, hogy doppingolt” – mondta Ottey, aki 1999-ben maga is fennakadt egy vizsgálaton, aztán kiderült, hogy hiba történt a laborban. A nyolc olimpiai és tizennégy világbajnoki éremmel rendelkező 46 éves futó még megjegyezte, az ilyen esetek nagyon sokat árthatnak egy versenyzőnek, hiszen nagyon nehéz kilépni a doppingolás gyanújának árnyékából.

Jones korábbi férje is lebukott

Jonesszal szemben korábban is merült már fel doppinggyanú. Edzője, Trevor Graham több olyan sportolóval dolgozott együtt – például a 100 méteren olimpiai és világbajnok Justin Gatlinnel -, akiket doppingoláson értek, míg a kaliforniai BALCO-laboratórium vezetője, a börtönbüntetésre ítélt Victor Conte többször nyilatkozta: maga látta el tiltott szerekkel Jonest. Ráadásul a klasszis gyermekének édesapját, a sprinter Tim Montgomeryt, illetve korábbi férjét, a súlylökő C.J. Huntert egyaránt doppingolás miatt eltiltották.

Mindezekre utalva Michael Johnson, a 200 és 400 méteres síkfutás világcsúcstartója a héten annak a véleményének adott hangot, hogy honfitársának be kellene fejeznie a versenyszerű atletizálást, ezzel ugyanis “mindenkinek jót tenne”. Mint mondta, számos közvetett bizonyíték szól ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik