Élet-Stílus

MOB: súlyos büntetésre számíthatnak a doppingolók

Szigorú szankciókat helyezett kilátásba a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége arra az esetre, ha a héten napvilágot látott, atlétákat érintő doppingesetekben a B próba is igazolja az első elemzés eredményét.

Az olimpiai kerettagokat – a velük kötött szerződés értelmében – azonnali hatállyal kizárják a keretből, valamint a szerződés értelmében az esetlegesen nekik folyósított MOB-támogatást visszakövetelik tőlük.

Az elnökség tagjai közül többen megdöbbentőnek tartották, hogy az atlétáktól júliusban vették le a mintát, ám az eredmény csak szeptemberben vált ismertté, és közben akadt olyan az utóbb megbukottak közül, aki még szerepelt az Európa-bajnokságon. Néhányan azzal kapcsolatban is csóválták a fejüket, hogy rutinos, tíz éve válogatott versenyző hogyan vehet be bizonytalan eredetű szereket.

Pekingi előkészületek

A pekingi olimpiai előkészítő bizottság nevében Kamuti Jenő főtitkár tájékoztatta az elnökséget kínai útjukról. A felkészülés aktuális helyzetével kapcsolatban az elnökség megállapította, hogy az anyagi források tekintetében rosszabb a helyzet, mint az athéni játékok előtt, és különösen súlyosak a problémák az egyesületek szintjén: a klubokra lassan elviselhetetlen nagyságú terhek hárulnak – a magyar sport elemi érdeke, hogy ezen változtatni lehessen. Schmitt Pál elnök mindenesetre jelezte, igyekeznek “leporolni a MOB marketing-tevékenységét”, és ha sikerül újabb pluszforrásokat bevonni, megpróbálják támogatni az egyesületeket is. Az idén a MOB – a tavalyi 52 milliót több mint megháromszorozva – saját forrásból 180 millió forinttal segíti az olimpiai felkészülést, ám ezen összegek többnyire a javakban szintén nem dúskáló sportági szövetségeknél landolnak.

A MOB vezető testülete egy korábbi határozat szellemében öt területen kívánja javítani a testület tevékenységét, és ennek érdekében munkabizottságok alakulnak az elnökség tagjainak vezetésével. A marketing mellett (Sinka László irányítja majd a bizottság munkáját) a MOB jobbítani akarja az állami sportirányítással ápolt kapcsolatokat (Schmitt Pál a négy alelnökkel együtt igyekszik javítani az érdekérvényesítésen), az együttműködést a szövetségekkel és egyesületekkel (Markovits László felel ezért), a kommunikációt (Gyárfás Tamás lesz a különtestület vezetője) és a doppingellenes tevékenységet (Berkes István vállalta az irányítást). Ezen túlmenően egy szakértőkből álló testület Kamuti Jenő vezetésével a MOB valamennyi szabályzatát górcső alá veszi, legfőképp az alapszabályt, és azt igyekszik a mai kor követelményeihez igazítani.

A régi hangulat

Az ülés befejezése előtt Schmitt Pál bejelentette, szeretné, ha a jövőben ismét a régi hangulatban dolgozna együtt az elnökség, hiszen két év van hátra a pekingi olimpiáig, azaz fontos, hogy kölcsönösen helyreálljon a bizalom, és végre szakmai kérdéseket vitassanak meg a minél sikeresebb 2008-as szereplés érdekében – e tekintetben pedig az elnökség tagjai is támogatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik