Élet-Stílus

Lesz Puskás Ferenc utca Kispesten

A kispesti önkormányzat előterjesztést készített, hogy Puskás Ferencről, minden idők legjobb magyar labdarúgójáról utcát nevezzenek el a XIX. kerületben, Kispesten.

Gajda Péter kulturális és sportügyekért felelős alpolgármester, polgármesterjelölt javaslatot készített, amelyet a kispesti önkormányzat három bizottságának, a várospolitikai és fejlesztési, a közművelődési és oktatási, valamint az igazgatási, ügyrendi és összeférhetetlenségi bizottságnak küldött el. A XIX. kerület által kiadott közlemény szerint ezek pozitív állásfoglalása esetén „a testületnek kell határozatot hoznia arról, hogy a kezdeményezést felterjeszti a fővároshoz rendeletmódosításra”. A Fővárosi Tanács 1989-es rendelete szerint személyről utcát elnevezni halála után legalább 25 évvel lehet.


Ady Endre út helyett Puskás utca


„Mindannyiunk előtt ismert, hogy Puskás tősgyökeres kispesti, pályáját a Kispesti AC-ban kezdte, majd a Budapesti Honvédhoz igazolt. Életpályája, eredményei alapján javasolom, hogy Kispesten egy közös megállapodás alapján kijelölt közterületet, azon a helyen, ahol nap mint nap járt, róla nevezzenek el” – olvasható Gajda javaslatában. Az immár hat éve a Kútvölgyi Kórházban kezelt legendás támadóról a szeretett klubjának stadionjához vezető Ady Endre utat neveznék el, bár erről az ott élőkkel lakossági fórumokon még egyeztetni fog az önkormányzat.

A Honvéd is támogatja az ötletet


Istvánfi Sándor kispesti jegyző szerint legkorábban fél év múlva valósulhat meg az átnevezés, ugyanis a végső kispesti döntés után a fővárosi önkormányzatnál is előbb a bizottságok, majd a közgyűlés dönt a rendeletmódosításról. Vasárnap közlemény formájában Puskás egyetlen magyar klubja, a Budapest Honvéd is csatlakozott a kezdeményezéshez: „A stadion ma már Puskás Ferenc elválaszthatatlan játékostársa és barátja, Bozsik József nevét viseli, s e stadion 2007 tavaszára teljesen megújul, hogy méltó lehessen névadójához és hagyományaihoz. Nagyszerű lenne, ha Budapest központjából a Puskás úton lehetne eljutni a Bozsik Stadionhoz, s e két legendás név – ahogyan korábban a pályán – a várostérképeken is együtt jelképezné a Honvéd és a magyar labdarúgás felülmúlhatatlan tradícióit” – áll az indoklásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik