Élet-Stílus

Eljárás indulhat a magyar atléták ellen

A szerdán nyilvánosságra került atlétikai doppingesetek ügyében a B-próbák elvégzéséig a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület nem lép. Amennyiben azok is pozitív eredményt mutatnak eljárás indul a négy atléta ellen.

A Magyar Antidopping Csoport vezetője 2006. szeptember 19-én hivatalos úton tájékoztatta a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testület (NDKT) elnökét arról, hogy a július 22-23. között Debrecenben megrendezett országos atlétikai bajnokságon elvégzett doppingellenőrzés során négy magyar atléta “A”-mintáját pozitívnak találták – olvasható az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport szakállamtitkárságának közleményében.

Egybehangzó sajtóhírek szerint a gerelyhajító Horváth Gergelyről, a sprinter Pauer Gézáról és a diszkoszvető Varga Rolandról van szó. A negyedik versenyző az MTI értesülése szerint a szintén sprinter Dobos Gábor, akinek ügye még az augusztusi göteborgi Eb előtt nyilvánosságot látott, és a sportoló nem is indulhatott a kontinenstornán.

A versenyzőktől szabályos körülmények között levett vizeletminták elemzését a bécsi, a WADA-által (World Anti-Doping Agency, azaz a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) akkreditált laborban végezték el.

Az 55/2004. (III.31.) sz. kormányrendelet értelmében valamennyi doppingeset – amennyiben az elvégzett “B”-próba is pozitív eredményt mutat – doppingvétségnek minősül és ennek megfelelően eljárást von maga után. Az NDKT elnöke, Füleky András a B-próba eredményének megérkezését követő napon testületi ülést hív össze, amelyen – ha a doppingvétség bebizonyosodik – az athéni olimpiai játékok óta kialakult gyakorlatnak megfelelően, szigorú intézkedésre kéri fel a sport szakállamtitkárt.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki elnökségi ülésén az esetek miatt napirendre tűzte a doppingkérdést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik