Élet-Stílus

Ötmillió dollárra büntették a Török Nagydíj rendezőit

Ötmillió dolláros büntetést szabott ki a Forma-1-es világbajnoki sorozatot is felügyelő Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Török Nagydíj rendezőire a díjátadón történt politikai incidens miatt.

A ceremónián csak a Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság államfője, Mehmet Ali Talat adta át a trófeát az első helyen végzett brazil Felipe Massának. Az ötmillió dollár az eddigi legnagyobb, FIA által kiszabott büntetés.


A ciprusi sziget az 1974-es török invázió óta megosztott. A hadsereg beavatkozása válasz volt a nacionalista görög ciprióták államcsínykísérletére, amelynek célja a sziget Görögországhoz csatolása volt. Az Észak-ciprusi Török Köztársaságot 1983-ban hozták létre, de csak Törökország ismerte el.


2004. április 24-én párhuzamos népszavazást tartottak a görög és török közösségben az esetleges újraegyesülésről. A görög ciprióták háromnegyede nemmel szavazatott az ENSZ-tervre, így 2004. május 1-jén csak a sziget görögök lakta kétharmad része csatlakozott az Európai Unióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik