Élet-Stílus

Armstrong két egykori társa vallott

A hétszeres Tour-győztes klasszis két volt csapattársa is bevallotta, hogy mindketten szedtek eritropoetint (EPO) Armstrong 1999-es, első Tour-sikere alkalmával. Lance Armstrongot egyikük sem látta tiltott szer fogyasztása közben.

Armstrong két egykori társa vallott 1

Armstrong: nem láttak a társak doppingolni (EPA)




Armstrong két egykori társa vallott 2

Landis lebukott (EPA)

A 39 éves Frankie Andreu és egy másik névtelenségbe burkolózó biciklista nyilatkozott a New York Timesnak. Mind a ketten elmondták, hogy Armstrong első Tour-győzelmét hozó verseny előtt EPO-t használtak. „Kétfajta versenyzőtípus létezik: vannak, akik csalnak, és vannak olyanok, akik megpróbálják túlélni a versenyt” – mondta Andreu, aki saját bevallása szerint csak néhány versenyen vett magához tiltott szert, és most azért állt a nyilvánosság elé, mert attól tart, hogy a sportág reputációjának árthatnak a doppingesetek.

Armstrong magyarázkodik

Az 1999-es versenyen egyik versenyző sem akadt fenn az ellenőrzéseken. Mind a két kerekes kihangsúlyozta, hogy Armstrongot soha nem látták tiltott szer használata közben.

„Számomra ez Andreu sztorija. Úgy gondolom, a lap csúnya kísérletet tett, hogy engem is belekeverjen az ügybe. A két egykori versenyzőtársam is kijelentette: nem láttak sohasem doppingolni” – reagált a lap cikkére Armstrong.

A híres kerekes egy másik volt klubtársa, Floyd Landis az idei Touron akadt fenn a doppingvizsgálaton, és ha nem tudja bizonyítani ártatlanságát, megfosztják első helyétől.

Landis az eljárás beszüntetését kéri

„Továbbra is kétségbe vonom a Chatenay-Malabryban lévő labor megbízhatóságát. Akkora különbség van az A és a B próba eredménye között, hogy azok nem származhatnak ugyanabból a mintából. Szeretném elérni, hogy a doppingellenes ügynökség nyilvánítsa semmissé a pozitív tesztet” – hangoztatta a 30 éves klasszis.

A szabálytalanul magas tesztoszteronszint miatt a tengerentúli kerekest a szabályok szerint várhatóan megfosztják elsőségétől – ő lesz a franciaországi viadal történetének első bajnoka, akit utólag diszkvalifikálnak –, a nemzetközi szövetség pedig két évre eltiltja. A Tour győztese ezután az eredetileg másodikként záró spanyol Oscar Pereiro Sio lesz.

Landis – akivel csapata, a Phonak szerződést bontott – korábban már jelezte: ha bűnösnek nyilvánítják, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és esetleges eltiltása után is folytatja karrierjét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik