Élet-Stílus

Megfenyegette az olasz szövetséget a FIFA

admin
admin

2006. 08. 23. 15:47

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felfüggesztheti az olasz szövetség (FIGC) tagságát, amennyiben a bundabotrányban elmarasztalt, a másodosztályba visszasorolt Juventus továbbra is kitart amellett, hogy polgári bírósághoz fordul.

„Szerdáig adtunk haladékot a FIGC-nek, hogy meggyőzze a torinói klub képviselőit, illetve megakadályozza, hogy az ügynek polgári bíróságon legyen folytatása” – közölte Andreas Herren, a FIFA szóvivője, jelezve, hogy ez a lépés ellentétben áll a szervezet alapszabályával.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke kedden levélben hívta fel a figyelmét Guido Rossinak, a FIGC élére kinevezett kormánybiztosnak, illetve Gianni Petruccinak, az Olasz Olimpiai Bizottság elnökének arra, hogy sportbíróság által hozott ítéleteket nem lehet polgári peres ügyek tárgyává tenni. A FIFA-elnök utalt arra, hogy az alapszabály 61-3-as cikkelye kimondja: a tagszervezeteknek a saját statútumukba is bele kell foglalniuk, hogy klubjaik, illetve versenyzőik a szövetség, a konföderációk vagy a FIFA jogi testületeihez fordulnak vitás esetekben.

Mindebből – a nemzetközi szövetség álláspontja szerint – az következik, hogy amint nemzeti szinten kimerültek a fellebbezési lehetőségek a sportbíróságoknál, csakis a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) lehet fordulni jogorvoslatért.

A Juventus a másodfokú olasz sport-döntőbírósági ítélet – majd annak olimpiai bizottsági megerősítése – alapján a Serie B-ben kezdi a következő idényt, 17 pontos hátrányból. A szintén elmarasztalt Lazio és a Fiorentina maradhat az első osztályban, mínusz 11, illetve 19 pontról indulva, míg az AC Milan 8 pont levonással kezd az élvonalban. Az ugyancsak érintett Reggina ügye még folyamatban van.

Az olasz szövetség (FIGC) rövid közleményben reagált a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felszólítására. “A Juventus még semmilyen tiltakozást nem nyújtott be egyetlen polgári bírósághoz sem. Amíg ez nem történik meg, addig érdemben a FIGC sem tehet semmit” – olvasható az olasz állásfoglalásban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.