Élet-Stílus

Benedek már döntős

A kajak egyesek között versenyző Benedek Dalma megnyerte előfutamát, így egyből a szombat délutáni döntőbe kvalifikálta magát 1000 m-en a szegedi világbajnokságon. A kenuban érdekelt Vajdának és a kajakos Benkőnek nem sikerült ez a bravúr, ők pénteken ismét vízre szállnak, hogy kiharcolják a fináléban szereplés jogát.

Csütörtökön reggel az 1000 m-es előfutamokkal megkezdődött Szegeden a 35. síkvízi kajak-kenu világbajnokság. Benedek Dalma – a tavalyi, zágrábi vb ezüstérmese, és az újdonsült Európa-bajnok – úgy állhatott oda a rajthoz, hogy egy első hellyel „megspórolhatja” magának a pénteki középfutamot, s ő élt is a lehetőséggel: magabiztos teljesítménnyel utasította maga mögé riválisait, így már készülhet a fináléra.

Vajda sikeres bemutatkozása

A magyarok közül először vízre szálló Vajda a kenusok 34 fős mezőnyében, a harmadik előfutamban kezdte a küzdelmeket. A jelentős szembeszélben rendezett verseny során a Démász-Szeged 23 éves, olimpiai bronzérmes kenusa – aki júniusi balesete, súlyos bokasérülése, majd gyors felépülés után az utolsó pillanatban került a csapatba – végig az élmezőnyben haladt, s remek hajrával végül maga mögé utasította a mezőnyt, azaz győztesként került a pénteki középfutamba.

A szám címvédője, a német Andreas Dittmer – aki szintén sérüléssel bajlódott, és az utóbbi napokban még az is kérdéses volt, hogy elindul-e egyáltalán a Maty-éren – az első futamban állt rajthoz, és simán nyert, így ő is a középfutamban folytathatja.

Benkő is a középfutamban

A kajak egyesek között induló Benkő Zoltán is magabiztosan jutott tovább előfutamából 1000 m-en. A táv legnépesebb számában összesen 56-an neveztek. A Győri VSE 23 éves lapátforgatóját a negyedik futamba sorolták, s ő remekül versenyezve, a végén kissé kiengedve, harmadikként kvalifikálta magát a második, pénteki „fordulóra”.

Benkő tavaly negyedik lett a zágrábi vb-n, a júliusi, racicei Európa-bajnokságon pedig ezüstérmet szerzett ebben a számban.

A csütörtökön szereplő magyar egységek:
Benkő Zoltán és Benedek Dalma k-1-ben, a Kovács Katalin, Janics Natasa, illetve a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor duó k-2-ben, Kozmann György és Kolonics György c-2-ben érdekelt, ezenkívül a három négyes – Paksy Tímea, Kovács, Janics, Keresztesi Alexandra (k-4), Gyökös Lajos, Vereckei Ákos, Kökény Roland, Horváth Gábor (k-4), Metka Márton, Mike Róbert, Sáfrán Mátyás, Balázs Gábor (c-4) – is vízre száll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik