Élet-Stílus

Úszó-Eb: elégedett a szakmai stáb

Úszó-Eb: elégedett a szakmai stáb 1

Cseh: két arany és egy ezüst (MTI)




Úszó-Eb: elégedett a szakmai stáb 2

Kovács Ági három bronzérmet nyert (MTI)

Cseh László mindkét (200 és 400 m) vegyes úszást megnyerte, illetve második lett 200 m háton. Rajta kívül Kovács Ágnes 50, 100 és 200 m mellen egyaránt bronzérmet nyert, míg Kerékjártó Tamás 200 m vegyesen csapott harmadikként a célba. Emellett 13 országos csúcs egészíti ki a kontinensviadal magyar sikersztoriját.

“Szakmailag Cseh Laci teljesítménye volt kiemelkedő, míg a legnagyobb közönségsikert egyértelműen Kovács Ági aratta, akit talán egyedüliként nem bénított meg, hogy ilyen csodálatos hazai közönség előtt versenyezhetett, nemhiába ő az egyik legrutinosabb tagja a csapatnak. Szót kell ejtenünk azonban a csalódásokról is. Ebbe a kategóriába kívánkozik Gyurta Dániel, akitől – így utólag bevallva – egyértelműen aranyérmet vártam. Rémálmomban sem gondoltam volna, hogy nem nyer, nemhogy még a fináléba se jut be 200 m mellen” – adott gyors összegzést Kiss László szövetségi kapitány a FigyelőNet érdeklődésére.

A szakvezető szerint Athén ezüstérmesének visszaesése érthetetlen, hiszen a görög fővárosban elért ideje aranyéremre, az idei országos bajnokságon mutatott teljesítménye pedig dobogóra jogosította volna őt. “Javulnia kellett volna az ob-hoz mérten, ehhez képest két másodpercet rontott. Talán a pihentetés szakasza nem jól lett beosztva, s fáradt lehetett” – elemezte a lehetséges okokat Kiss, aki elárulta, az esetleges negyedik aranyérmet Cseh Lacira számolták, de az Eb előtt már érezhető volt, hogy nem lesz meg, mivel nagyon megerősödött a hátúszó mezőny.

Két érem még kinézett

A szakvezető szerint további két dobogós hely kinézett, azonban az egyik a rossz taktika, a másik pedig a szigorú bírói ítélet miatt maradt el: “Boulsevicz Bea iszonyatosan erősen kezdett 200 m pillangón, féltávnál még világcsúcson belüli időt produkált. Elvitte a szíve, pedig biztos érmes lett volna, ha csak kicsit gyengébben kezd. 120-140 méterig világszínvonalú teljesítményre képes, már csak azt a hiányzó 60 métert kell összerakni, ami sikerülni fog edzőjével, Selmeci Attilával. Kis Gergő 400 m vegyesen az ob-n elért idejével szintén dobogós lehetett volna, de a túl szigorú bírói ítélet miatt kizárták az előfutamban. A zsűri szerint egy kézzel fordult a mellúszás után”.

Kiss László azzal a felvetéssel, mely szerint “egyemberes” lenne a válogatott, mivel csak Cseh nyert aranyérmet, illetve kizárólag ő képes világszínvonalú teljesítményre, nem értett egyet: “8 számban, ebből négy váltó, összesen 13 országos csúcs született. Azt hiszem, ennél jobban semmi sem bizonyítja, hogy nem egy versenyzőből áll a magyar úszósport”. Kétszer döntött csúcsot Boulsevicz Beatrix (100 m pillangó), Szepesi Nikolett (50 m hát), Cseh László (200 m hát), a Szepesi, Kovács Ágnes, Boulsevicz, Verrasztó Evelyn összeállítású 4×100 méteres vegyesváltó és a Kerékjártó Tamás, Gercsák Balázs, Kiss Boldizsár, Makány Balázs alkotta 4×200 méteres gyorsváltó. Kis Gergő 400 m gyorson javított magyar csúcsot, illetve ezt tette a Makány, Takács Krisztián, Fekete István, Zubor Attila 4×100 méteres és a Hosszú Katinka, Lipcsei Krisztina, Nagy Réka, Verrasztó 4×200 méteres gyorsváltó is.

Sorra dőltek a rekordok

A magyar csúcsok mellett világ- és Európa-rekordoknak sem volt híján az Eb. Minden idők legjobb eredményeit kivétel nélkül női gyorsúszók érték el: a francia Laure Manaudou 400 m gyorson, Britta Steffen 100 m gyorson, a német női váltó pedig 4×100 és 4×200 m gyorson írta fel magát a csúcslistára. Steffen mindkét stafétának tagja volt, azaz három világcsúcs is fűződik a nevéhez, “állandó” társai voltak Petra Dallmann és Annika Liebs, míg a rövidebb távon Daniela Götz, a hosszabbikon pedig Daniela Samulski volt a váltó utolsó tagja. A négy világrekordon kívül további két Európa-csúcs született: az elnyűhetetlen Manaudou 800 m gyorson a keletnémet Anke Möhring 1987-es (!) rekordját adta át a múltnak, míg az orosz Arkagyij Vjacsanyin Cseh Lászlót megelőzve nyert kontinentális csúccsal 200 m háton.

Turi György mesteredző, egyben Cseh László trénere azt emelte ki, hogy nagybetűs csapat volt a magyar, amit külföldön is megirigyelhetnek. “Nagyon boldog és büszke vagyok. Fantasztikus edzői kollektívával dolgozhattam együtt, kollégáimmal 24 órás
Úszó-Eb: elégedett a szakmai stáb 3

Kerékjártó kellemes meglepetést okozott (MTI)

ügyeletbe voltunk a versenyzők mellett, akik nagyszerűen teljesítettek, s ez a megállapítás nemcsak a dobogósokra és pontszerzőkre igaz” – osztotta meg örömét a FigyelőNet munkatársával a Kőbánya SC vezetőedzője, aki az érmesek külön dicsérete mellett Szepesi Nikolettet emelte ki, mivel “sikerült előrelépnie, mindhárom távon egyéni legjobbját érte el háton, ami 50-en egyben országos csúcsot jelentett”.

A legkitűnőbb tanítványával kapcsolatban megjegyezte, többé nem vállal be négy egyéni számot világversenyen, mivel rendkívül megterhelőnek bizonyult, s valószínűleg ezért maradt el mindkét vegyes úszás során egyéni legjobbjától.

Úszásnemet vált Cseh László?

“Pekingben a két vegyes az biztos. Hogy mi lesz a harmadik szám, az leginkább a mezőnytől függ, könnyen elképzelhető, hogy hátúszásról átnyergelünk a pillangóra, ami szerintem jobban is feküdne Lacinak” – mondta a jövővel kapcsolatban Turi, aki nem mulasztotta el kiemelni azt a fantasztikus hangulatot, amelyet a magyar közönség teremtett. Szerinte a lenyűgöző atmoszféra az első két nap Kovács kivételével mindenkire bénítólag hatott, még Csehre is, aki emiatt hibázott 100 m háton.

Az Eb legnagyobb magyar sztárja az esemény zárultával elmondta, maradéktalanul csak akkor lesz elégedett saját magával, ha két éve üldözött világcsúcsot sikerül megdöntenie 400 m vegyesen.

“Szerintem a fordulókon és a gyorsúszáson lehetne még javítani. Mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy legnagyobb riválisom, Michael Phelps az Eb-vel egy időben az amerikai bajnokságon szerepelt, s 4:10.16 perces idővel nyert, azaz elmaradt tőlem” – mondta a két aranyérme ellenére visszafogottan Cseh, aki szeptember közepéig pihenőt kapott edzőjétől, de addig sem szakad el a víztől, ugyanis előbb Horvátországba megy vitorlázni, majd a török riviérán fog strandolni.

(Jose G)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik