Élet-Stílus

Landis mégis doppingolt

A B próba igazolta az első teszt pozitív eredményét, azaz a szabálytalanul magas tesztoszteronszintet Floyd Landisnél, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny győztesénél - jelentette be szombaton a sportág nemzetközi szövetsége (UCI).

Ezek után a tengerentúli kerekest várhatóan megfosztják elsőségétől – ő lesz a franciaországi viadal történetének első bajnoka, akit utólag diszkvalifikálnak -, az UCI két évre eltiltja, csapata, a Phonak pedig szerződést bont vele. A Tour győztese ezek után az eredetileg másodikként zárt spanyol Oscar Pereiro Sio lesz.

Az ártatlanságát hangoztató, 30 éves Landis korábban már jelezte: amennyiben bűnösnek nyilvánítják, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és esetleges eltiltása után is folytatni fogja karrierjét. Az amerikai kerekes az A próba pozitív eredményének közzététele óta azzal védekezett, hogy a magas tesztoszteronszintet szervezete produkálta, tehát természetes hormonról van szó. Landist a július 23-án zárult viadal 17. szakaszán aratott győzelme után ellenőrizték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik