Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring


A hétvégén igazán nem nehéz programot találni. Már látható Gesztiék ARC-kiállítása, a hétvégén még zakatol a völgy, Veszprémben Paco de Lucia pörgeti a flamencót, a Szépművészetiben Picasso-képeket nézhetünk. A Parlament mellett pedig utoljára mozizhatunk ingyen. Otthonra marad a tévé, ahol kiderül, hogy sikerül-e Alonsónak elhúznia Schumacher előtt (de hová tűnt Damon Hill?).

A kérdés a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, augusztus 4.

….tüntetni a közöny ellen az ARC-ra



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 1



Ebben az évben a közöny ellen kívánnak protestálni: Geszti szerint nem lehet úgy leélni egy életet, hogy az ember becsukja a szemét, és nem figyel a környezetére, az abban élő emberekre – erre utal a pályázat plakátja is. 1007 plakát-, 48 videó- és 189 mondat-pályázat érkezett idén az ARC felhívására, ebből a legjobbak – 98 plakát, 20 videó, és 26 mondat látható augusztusban több mint két héten át a Felvonulási téren. A legtöbb pályázat a korábbi évekhez hasonlóan szabadon választott tematikával érkezett. A felelősség problémáit körbejáró plakát- és videó-kiírás központi témaköre idén a Szimbiózis címet viselte: a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal közösen meghirdetett témára összesen 69 pályázat érkezett. A Roma Integráció Évtizede Program kapcsán – melynek során nyolc ország, köztük Magyarország dolgozik azért, hogy a romák sorsa tíz éven belül jobbra forduljon – beérkezett pályaművek a globalizáció fényében vizsgálják a nemzetek és etnikumok viszonyát, a roma integráció hogyanjait, lehetőségeit.

Bővebben >>

… meghallgatni a flamencomestert



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 2



Paco de Lucia a Veszprémi Ünnepi Játékok keretében ad koncertet legutóbbi, 2004-es lemezéről, a Cositas Buenasról. Francisco Sánchez Gómez, későbbi nevén Paco de Lucia első gitárját ötéves korában kapta édesapjától. A gitár kedvéért már tiniként kimarad az iskolából. Bátyjával rövidesen learatja első sikereit, aztán családjával Madridba költözik, ahol csatlakozik egy együtteshez. Rengeteget szerepel, majd elkészíti első szólólemezét, mellyel rátalál saját stílusára, és ezzel megkezdődik a hetvenes évek aranykorszaka. Paco De Lucia a flamenco szigorú struktúráit tágító, fúziósan megújító művész, aki mindig hű marad a műfaj cigány, muszlim és zsidó eredetéhez. Ez az attitűd nyilvánul meg a Cositas Buenason, ami begyűjtötte a legjobb flamenco albumért járó Latin Grammy-díjat. A kitüntetés ezúttal feltehetően nemcsak azért jött, mert El Maestro eladdig egyetlen gramofonszobrocskát sem nyert, hanem annak elismeréseként is, hogy a korong hosszú karrierjének egyik legemelkedettebb, rendkívül letisztult alkotása. A Cositas átcikázik a flamenco történelmén. Egy lépést hátrál a „nuevo flamencótól” a stílus magja felé, s noha a múltban gyökerezik, mégis új irányt mutat a modern flamencozenének. A szerzemények szenvedélyesek, tele tapssal, ütőhangszerekkel, tüzes énekkel, és persze a szerző lehengerlő gitárjátékával. Az énekesek (maga Paco is) jajgatnak, nyögnek, skandálnak, ahogyan kell, a dalok így szinte eksztázisban kelnek életre.

A Veszprémi ünnepi játékok honlapja >>

Szombat, augusztus 5.

…a Magyar Mesezenkar koncertjére az A38 Hajóra



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 3



Azt egyelőre még nem tudni, hogy hogyan zenél a Mesezenekar, mindenesetre érdemes kipróbálni a délutáni gyerekprogramot a hajó tetőteraszán (időjárástól függően). A zenekar és Zsikebohóc rövid eredetmítosza mindenképpen érdekes: a frissen alakult zenekar éppen a Nagy Tó partján zenélt, amikor tarajos füsttel hozzájuk érkezett a sokat tapasztalt, szilajötlet-csikókat lovagló menedzser tipusú producer (a továbbiakban: mtp). Ez az mtp eloldotta az egyik csikó gyeplőjét, és kezükbe adta azzal, hogy következő holdtöltekor keressék fel egy megfeneklett hajón, azzal – mintha kámforrá vált volna – eltűnt. Épp holdtöltére értek a megfeneklett hajóhoz. A bejáratnál rémisztő lények álltak, de a szilaj csikóját meglátván rögtön beeresztették a kis csapatot. Benn hamar megtalálták a sokat tapasztalt mtp-t, aki bátorságukért cserébe Zenekart formált belőlük. Mindez 2005 nyár végén történt. Idén újra megpróbálják.

…a Pécsi Balett Quasimodójára



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 4



A Notre-Dame-i toronyőr létrehozásában a koreográfust, Jurányi Patrickot saját bevallása szerint az vezérelte, hogy a közönség minél szélesebb rétegét tudja megszólítani. Arra törekedett, hogy a klasszikus történet esszenciáját táncban elbeszélve, érthető módon adja vissza a nézők számára. A mű megalkotásánál elsősorban a négy főszereplő karakterére fókuszált, a különböző jellemek megjelenítéséhez több táncstílus szolgált eszközül, melyek ötvözetével egy sokkal szélesebb spektrum megjelenítésére nyílt lehetőség. A díszletek, jelmezek megalkotásánál, a mozgással karöltve egyfajta korokon átívelő világ bemutatására törekedtek. Weisz Nándor zeneszerző szerint a zene stílusa merőben eltér a már megszokott és jól bevált balettzenétől. Saját szerzeményét tematikus-elektronikus zenének jellemzi, akusztikus zenével és hangszerekkel ötvözve, melyben ugyanúgy fedezhetőek fel gyönyörű romantikus dallamok, mint a durva szintetikus hangzások. A művel azt szerette volna bemutatni, hogy a mai fiatalok körében egyre nagyobb teret hódító elektronikus zenében is meg lehet találni a szépséget, és nem csak a monotonitást.

Vasárnap, augusztus 6.

…ingyenmozira a Parlamenthez



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 5



Idén már a harmadik Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált rendezik meg a Kossuth téren. A tavalyi statisztika szerint mintegy kétszázezer nézője, hallgatója volt a programoknak. Kevés szó, sok zene és kép – talán ez volt és most is ez a legfőbb válogatási szempont, s no persze az ínyenc vendégek igényességét is szolgálni szándékozó egyedi, esetenként csak „itt és most” látható, filmtörténeti szempontból is kuriózumnak számító darabok bemutatása. Most vasárnap van az utolsó lehetőség, hogy idén kipróbáljuk a tér, a film és a zene egyedi koktélját a Kossuth téren. A programban végre megnyugtató véget ér a Keménykalap és krumpliorr, a Magyar népmesékből A pityke és a kökény, a Koplaló Mátyás és A király, aki nem akarta férjhez adni a lányát című darabokat láthatjuk. Koncert- és operafilmek közül Verdi Othellóját nézhetjük/hallgathatjuk meg, amelyben Simándy József, Melis György és Pitti Katalin a főszereplők. Az est végén a világhírű film, Az Operaház fantomja teszi fel a koronát. Persze csak annyira, amennyire ez a parlamentalizmussal és az ország háza szomszédságával összeegyeztethető.

…bezárni a völgyet



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 6



Bár lesz Anima Sound System- és After Crying-koncert, biztosan egy csomóan lecsúsznak majd róla, és egy csomóan meg pont véletlenül esnek majd be rá, mert ez egy ilyen fesztivál. Nem is igazán érdemes tervezni, inkább arra kell figyelni, hogy mi kellemes ütemben sodródjunk, és akkor nem lehet gond. Az első hétvége adatai alapján most is tömegre lehet számítani Kapolcson, Taliándörögdön, Vigántpetenden, Monostorapátin, Pulán és Öcsön. Az idén is klasszikus, zenés, tánc- és utcaszínházi előadásokon vehettünk részt; könyvbemutatókon és irodalmi esteken ülhettünk. Megnézhettük a Völgyhíradót. Fazekas- és keramikustalálkozón vehettünk részt. A Balaton-felvidék valószínűleg ismét túléli a megrázkódtatást, a helyiek kipihenik a nyüzsit, a vendégek pedig alig várják a következő Völgyet, amelynek nyitánya minden bizonnyal az lesz, hogy Márta István bejelenti, hogy ennyi pénzből nem lehet programokat szervezni, és veszélybe került az egész fesztivál.

Bővebben >>

…moziba

Lúzer SC



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 7



Összeáll a valaha létezett legbénább baseballcsapat. A folyton kiröhögött sor végén kullogók be akarják bizonyítani, ők is érnek valamit. Sőt: képesek egyre feljebb szárnyalni.

Adam Sandler ciki. Legalábbis esztéta-, vagy egyszerűen normálisember-társaságban illő mélységesen lenézni, megvetni, cikizni. Aztán persze, amikor – mondjuk – az alkohol oldja a feszültséget és a nyelvfékeket, akkor hamarjában kiderül, hogy tulajdonképpen mindenki nézi. Kicsit úgy van vele az ember, mint a testi szükségleteivel, teszem azt, egy jó flatulálás (fingás) kínos, ám milyen jól esik. És persze senki sem élvezhet mentességet a kényszere alól. Szándékos a hasonlat, hiszen Sandler filmjeiben a szagos-bajos folyamatok kiemelt jelentőséget kapnak, mintegy előszeretettel viccelődnek velük, mert olcsó, ellenben tényszerűen hatásos poénok forrásai (nem véletlen, jegyzem meg, hogy kimerülés-kiürülés esetén olyan elmés showmanek is idekapnak, mint Fábry Sándor).

Bővebben >>

…kiállításra

Picasso szerelmei



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 8



A Géniuszok – remekművek sorozat ötödik tárlataként a Szépművészeti Múzeum Piramis termében, éjfekete borítású falakon magyar és angol nyelvű magyarázó forrásidézetek és fotók mellett egyenként megvilágítva vonulnak fel Pablo Picasso (1881–1973) asszonyai: ott van a kék korszakából az Anya gyermekével című kis kép, valamint a Francoise Gilottól született két gyermek, Claude és Paloma kettős portréja. A fő helyen, külön falon látható Picasso Az olvasmány című, Marie-Thérése Waltert ábrázoló, 1932-es festménye. A kép a jellegzetes, kubisztikus formatorzítások ellenére portrészerűen mutatja be a telt idomú, szőke hajú germán szépséget, a festő fiatal kedvesét. A kiállítóterem hangulatát vulkán pufogását idéző hangeffektusok festik alá, valószínűleg azért, mert Georges Pompidou egykori francia köztársasági elnök egy alkalommal megjegyezte: „Picasso olyan, mint egy vulkán, amelyik soha nem nyugszik meg.”

Bővebben >>

…strandra

Bár a hétvége nem sok jót/meleget ígér, még lehetséges, hogy érdemes medencepartra menni. Összeállítáunkban strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad nagy hőségben oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>

A szabadba

Ezen a hétvégén is sokat tehetünk az egészségünkért koplalással, gyümölcspakolással, léböjtkúrával és salátadiétával. Akinek ez nem tetszik, olvasson tovább: péntek este jöhet a csülök péknével és sörrel, a hétvégén eltűnnek a hurkák – ez az FN zöld programajánlója.

Zöld programajánlónkat itt találja >>


Maradjak…

…olvasni

Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére



Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 9


Nem olyan rég az egyik legunalmasabb focivébét unatkozhattuk végig a tévék előtt. Ha valaki a futball csodájára kíváncsi, inkább olvasson Esterházy Pétert. A hajdanvolt futballista Utazás a tizenhatos mélyére címmel írt – nyilván nem véletlenül a focivébére időzítve – egy kisregényt. A történetben az egykori negyedosztályú játékos végigjárja a régi meccsek helyszíneit Csillaghegytől Hartháig, s eközben természetesen a világról, „mindenről” szól. (Naná, hogy az 1954-es vébéről is, de ne szaladjunk ennyire előre!) Kiindulópontja mindig „a világ legszebb, legvarázsosabb mértani alakzata, egy speciális téglalap, vonalakkal, zölddel, igen, egy futballpálya”.

bővebben>>

…tévézni

Péntek, augusztus 4.
20.05
m1

Gondolj apádra!
6. rész

Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 10


A magyar humorban, kabaréban lehetetlen Hofi Géza mellett elmenni. A mai humoristák szinte mind az ő köpenyéből bújtak ki. A generációk az ő szállóigéin, poénjain keresztül találták meg egymással a hangot. A hétrészes sorozatban barátok, pályatársak, munkatársak, nem utolsósorban rajongók idézik fel a most hetven éve született nagy filozófus és mulattató emlékét színpadi felvételek, híradórészletek, filmbejátszások és amatőr felvételek segítségével, az indulástól a beérkezésig, Hoffmanntól Hofiig.

Szombat, augusztus 5.
20.00
Duna Televízió

Facérok

Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 11


Cameron Crowe rendező korai darabja a szinglik világába merül le. A film hat nyughatatlan huszonéves fiatal története, akik kifizetendő számlákkal, ilyen-olyan munkahellyel és a szerelem örök vágyával terhesen teszik első önálló lépéseiket a nagybetűs életben. Közösek az álmaik, a zenéjük és a ház, amelyben lakást bérelnek. Steve, aki már belefáradt a taktikázásba és a bonyodalmakba, és úgy érzi, elege van a szerelemből. Linda, akit mindig is kitüntető bizalom és figyelem vett körül. Cliff, aki úgy gondolja, hogy egy tartós kapcsolat gátolná ígéretes zenészi karrierjét, és Janet, aki mindent megtesz azért, hogy magára vonja a figyelmet. Debbie, aki biztos abban, hogy egy tuti kis ruha és egy videó kell ahhoz, hogy befusson a nagy ő, és Bailey, aki igazából nem törődik a szerelemmel, de mindig kész tanácsot adni. Nekik hatuknak valójában semmi sem fontosabb annál, mint megtalálni az igazit.

Vasárnap, augusztus 6.
13.15
RTL Klub

Forma-1 közvetítés

Menjek vagy maradjak – ARC vagy Hungaroring 12


Vasárnap a Hungaroringen rendezik meg az 57. Forma–1-es autós gyorsasági világbajnokság 13. futamát, a XXI. Magyar Nagydíjat. A viadalon óriási csata várható a címvédő és a világbajnoki pontversenyben éllovas spanyol Alonso és M. Schumacher között. Az idei vb-sorozaton az ibériai pilóta káprázatosan kezdett: kilenc futamból hatot megnyert, háromszor pedig a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel, így a kanadai GP után már 84 pontot gyűjtött össze, míg a német szupersztár 25-tel kevesebbet szerzett. Ezzel eldőlni látszott a világbajnokság sorsa. Ám M. Schumacher (és a Ferrari) másképp gondolta: elképesztő száguldásba kezdett, sorozatban három Nagydíjat (Indianapolis, Magny-Cours, Hockenheim) nyert meg, és Alonso előnye a mogyoródi viadal előtt 11 pontra olvadt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik