Élet-Stílus

Rekordtömeg Kapolcson

A szombati felhőszakadás után a hétvége utolsó napjára kitisztult az ég a Művészetek Völgye felett. Rekordtömeg, közel négyezer ember táncolt a vasárnap esti Kispál és a Borz-koncerten, soha ennyien még nem voltak a Monostorapáti határában felállított színpad előtt.

Elmúltak már azok az idők, amikor a lelkes völgylátogató bárhová leverhette a sátrát, a munkások mindenkit szigorúan figyelmeztetnek, hogy csak kempingben engedélyezett a sátrazás, ott átlagosan 600 forintba kerül egy éjszaka, saját sátorban, fejenként. Kezdi kinőni magát a fesztivál – mutat rá Naszály György a nagyobb szervezettség igényére, az egyre növekvő látogatottságra. A látogatókat faluról falura szállító csigabuszok száma is nőtt, de a legtöbben még mindig stoppal közlekednek. A Völgy hétvégéje a sajtófőnök szerint összességében jól sikerült, bár sajnos néhány rajtuk kívülálló körülmény rányomta a bélyegét a fesztiválnyitásra.

Repülőbaleset és felhőszakadás

Szombat délután lezuhant egy sárkányrepülő Kapolcs légterében, a repülő két utasa életét vesztette. Naszály György elmondta, hogy a sárkányrepülés nem képezte részét a Művészetek Völgye hivatalos programjának, tudomásuk szerint egy szakhatósági engedélyekkel rendelkező magánvállalkozás indította útjukra a gépeket. A vállalkozás nem a fesztivál hivatalos területén, hanem magánterületen működött Kapolcs és Taliándörögd között. A Művészetek Völgye szervezői részvétüket fejezték ki a gyászoló hozzátartozóknak. A fesztivál programja a sajnálatos baleset ellenére folytatódik – áll a völgy által kiadott közleményben.

Sokan voltak pénteken is, az igazán nagy tömeg azonban szombat reggel érkezett, estére már alig lehetett mozdulni Kapolcson. A hétvége látogatóinak számáról még nincsenek pontos adatok, az azonban biztos, legalább akkora tömeg volt, mint tavaly ilyenkor. A Veszprémi autóbusz-állomásról pótbuszokat kellett indítani Kapolcs felé, és szokás szerint araszoló kocsisor volt a fesztiválközpont főutcáján is. Rekkenő hőségben indult a szombati nap, este hatkor azonban leszakadt az ég, és kisebb kihagyásokkal egész éjjel esett. Mivel a völgy alapvetően szabadtéri rendezvény, sajnálatos módon ez több program elmaradását is okozta.

A Krétakör előadásának csak egyharmada ment le, a völgybérleten felül fizetendő kiegészítő jegyet visszaveszik, illetve beváltható lesz egy későbbi előadáson, ez minden eső miatt elmaradt programra érvényes. Nem csak az időjárás okozta programok elmaradását, Faludy György információink szerint kisebb szívrohama miatt nem tudott eljönni a „Nagyokról és kicsikről” címmel meghirdetett beszélgetésre. Elmaradt a Balázs Elemér Group koncertje is, de a legtöbb programot lehetőség szerint megtartották, a sörsátrakban összezsúfolódott tömegek kedvét a kint szakadó eső sem tudta elvenni.

Így volt ez a taliándörögdi Klastrom-színpad mellett felállított hatalmas sátorban is, ahol a Pannonia Allstars Ska Orchestra táncoltatta meg az ázott tömeget. A tradicionális skat, reggaet, jazzt és egyéb zenei irányzatokat ötvöző, 2003-ban alakult csapat színpad híján a táncoló tömeggel körülvéve zenélt, és nem kellett sok idő, hogy felmelegítse a sátor alatt összegyűlt több száz embert. Naszály György szerint egyébként ha meleg van, azért jönnek az emberek, esős idő esetén pedig sok nyaraló látogat el a Balaton partjáról a kiállításokra, rendezvényekre. Vasárnapra kitisztult az idő, és a hőség hétfő reggelig is kitartott, a meteorológusok azonban szerdától lehűlést és esőt jósolnak.

Egy Kiss Erzsi Zene a Klastrom-színpadon

A hétvége utolsó napjának estéjén a Klastrom-színpad mögött kivilágított várrom és az Egy Kiss Erzsi Zene sajátos dallamvilága teremtett utánozhatatlan atmoszférát. A zenekar megteremtette az ének és a hangszeres ötletek egyensúlyát, játékos kedvüket mutatja a folytonos kísérletezés, a szabad asszociációk és a rögtönzések. Az énekesnő különleges hangja a népiestől a sötétebb balladisztikus meséken keresztül a napsugaras francia sanzonok világáig kalauzolta a hallgatóságot a hullócsillagos égbolt alatt. Az Egy Kiss Erzsi Zene koncertje elringat és elvarázsol. Egyben valódi örömzene, melyet maguk az alkotók virtuális világzenének neveznek. Valójában egyetlen nép tradicionális zenéjéhez nem hasonlítható, ötvözi az együttest ért benyomásokat, és a különböző népek zenei motívumait.

A lágy dallamok után a Szilvási Gypsy Folk Band húzta a talpalávalót, hajnalig ropogtak a műanyag poharak a színpad előtti füvön a táncolók lába alatt. Az idén tízéves együttes a magyar és az oláh cigányzenei hagyományokat követi.

Hétfő reggel már nagy a sürgés-forgás a Völgy Távirati Irodában, készül a fesztivál alatt háromszor megjelenő Völgyfutár második száma, meghívott újságírók, többek között Karafiáth Orsolya, Dénes Dóra közreműködésével, Márta István főszerkesztése alatt.

Fröccs és langalló

Az előző évekhez képest gombamód szaporodnak a kisebb nagyobb vendéglátóhelyek és kocsmák, a főutca csaknem minden házának kertjében lángososok, kézművesek, borgazdák és pálinkatermelők árulják portékáikat. Az árak nem egységesek, van ahol 300 fölött van egy nagyfröccs, és van ahol már 100 forintért is lehet kapni, a sajtófőnök szerint azonban még nem tervezik az egységesítést. A sajtos-tejfölös lángos átlagosan 350 forint, de ugyanennyiért már főzeléket is lehet kapni, nem is beszélve a kemencében sült langallóról, amit 500 forintért árulnak. A sör szintén 300 forint körül mozog, és egy jó minőségű házi pálinkát már 400-500 forintért megkóstolhatunk. Bár a taliándörögdi zöldudvarban figyelmeztetnek arra, hogy ne használjunk eldobható műanyag poharakat a környezet megóvása érdekében, kérésüket nehéz teljesíteni: az ideiglenes vendéglátóhelyek csaknem mindegyikében eldobható poharakban, tányérokon szolgálnak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik