Élet-Stílus

Egy nap, három magyar hős

A magyar szakvezetés azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minden nap nyer egy érmet, és bizony az első két nap nem sikerült teljesíteni az igen ambiciózus elvárást. Harmadnapra azonban minden megváltozott, és utolérte magát Kiss László szövetségi kapitány legénysége. Pedig nem kezdődött fényesen a nap, ugyanis Verrasztó Evelyn ötödik helye még elfogadható volt 200 m háton, de akkor nagyot csalódott a közönség, amikor Gyurta Dániel – és persze Molnár Ákos – nem jutott a csütörtöki fináléba 200 m mellen. Az athéni ezüstérmes tavalyi, gyengélkedő önmagát idézte, nem pedig azt a sikerre éhes elszánt versenyzőt, akit a görög fővárosban és idén láthattak a magyar szurkolók.

Kovács megtörte az átkot

A francia Laure Manadou 800 m gyorson úszott Európa-csúcsa – az NDK-s Anke Möhring 19 éves rekordját adta át a múltnak – már kezdte a lázba hozni a több mint 5 ezer fős publikumot, de hogy igazán forró hangulat legyen, ahhoz Kovács Ági bámulatos hajrájára volt szükség. Sydney olimpiai bajnoka a táv felénél még csak hetedik helyen fordult, s az utolsó helyezettet is mindössze egy századdal előzte meg, de ekkor begyújtotta a rakétákat, és mindenki ámulatára egészen a harmadik helyig jött fel.

„Elképesztően boldog vagyok, hiszen az volt a célom az Eb-re, hogy egy érmet nyerjek, ez pedig rögtön az első számomban össze is jött, ráadásul külön öröm, hogy a Margitszigeten én nyertem az első magyar érmet. Az volt a taktikám, hogy nem kezdek erősen, s ez teljes mértékben bevált, mivel éreztem, maradt erőm a hajrára” – mondta a 25 éves világklasszis, aki saját bevallása szerint hat éve nem nyert érmet kontinensbajnokságon és öt éve világversenyen.


Egy nap, három magyar hős 1

Visszatért a világ élvonalába (MTI)

Kovács azt is elárulta a FigyelőNet munkatársának, hogy amikor meglátta az eredményjelzőt, akkor elsírta magát örömében, hiszen nagy álma vált valóra azzal, hogy hazai közönség előtt állhatott dobogóra. Mint mondta, a közönség lelkes biztatását a vízben is érezte, és ez adott erőt neki a hajrára.

„Egyelőre nem szeretnék a 200 mellel foglalkozni, mindenesetre alaposan megkönnyebbültem, hiszen a célomat elértem, s így sokkal nyugodtabban állhatok a rajtkőre 200-on, amelyben talán még jobb teljesítményre lehetek képes” – hárította el a közeli jövőt firtató kérdést a Kőbánya SC versenyzője, aki pályafutása folytatására irányuló kérdéseket is kikerülte, mondván majd az Eb tapasztalataival felvértezve, nyugodt körülmények között szeretné meghozni a döntést.

A fiúk is belehúztak

Kovács Áginak köszönhetően Cseh Laci és Kerékjártó Tamás 200 m vegyes döntőjénél már talpon volt a lelátó. Előbbi egy pillanatra sem hagyott kétséget afelől, jelenleg ki Európa legjobb vegyesúszója. Ő maga! Már a pillangó után egy testhosszal vezetett, és 100 méter után is még a világcsúcs részidején belül volt. Talán ez túl erős kezdésnek bizonyult, mert végül saját kontinenscsúcsától is elmaradt, persze győzelmét nem fenyegette veszély, sőt páholyból szoríthatott honfitársának, aki az olasz Alessio Boggiattóval viaskodott az ezüstért, ám sajnos alulmaradt, ugyanakkor így is felülteljesítette a várakozásokat.


Egy nap, három magyar hős 2

A két magyar érmes (MTI)

„Legjobbamat szerettem volna megúszni, de ez nem sikerült, persze csalódott nem lehetek, hiszen hazai közönség előtt lettem Európa-bajnok, ami ritka pillanat egy sportoló életében. Ahhoz, hogy jobb időt ússzak, ellenfél is kell, úgyhogy hiányzott a világcsúcstartó Michael Phelps. Majd egy év múlva a vb-n meglátjuk, mire megyünk egymással” – mondta a 400 vegyesen világbajnok úszó, aki elismerte, kissé elizgulta a 100 m hát döntőjét, és még a mostani számot is, mert bizony jobb időre számított.

Érdekes módon erősebbik számát tekintetve igen visszafogott volt Cseh, ugyanis azt mondta, a legjobbját akarja megúszni, de hosszú számról lévén szó, nem akar jóslatokba bocsátkozni. Azt csak mi tesszük hozzá, ha csak megközelíti legjobbját, már az fölényes győzelmet jelent majd. Azért a maga sajátos módján üzent a riválisoknak a Kőbánya SC világklasszisa, ugyanis arra kérdésre, hogy szerinte mikor dőlt el a 200 m vegyes, azt válaszolta: „a rajtnál”. Vélhetőn a vasárnapi döntő után is ezt a választ kapjuk.

Elégedett az edző

„Nagy kő esett le a szívünkről. Ági egyszerűen fantasztikusan úszott, minden rutinját bevetette a hajrában. Lacival kapcsolatban furcsa érzések keringenek bennem, mert ugyan jobb időre számítottunk, ugyanakkor mégiscsak fölényesen lett aranyérmes
Egy nap, három magyar hős 3

Britte Steffen az Eb második világcsúcsát úszta (MTI)

hazai közönség előtt. Mindenesetre válaszoltunk a kétkedőknek, akik nem bíztak bennünk a 100 m hát után. A 400 vegyesen szintén aranyat várunk, de az időeredményről ne beszéljünk, hiszen előtte még lesz egy ugyancsak embert próbáló 200 hát” – mondta Turi György, a két világklasszis edzője, aki megköszönte a közönség lelkes buzdítását is, hiszen mint megjegyezte, ez nagyon nagy erőt adott tanítványainak.

„21 századdal megjavítottam a négy éve felállított egyéni csúcsomat, és bronzérmes lettem, amit a verseny előtt azonnal elfogadtam volna, úgyhogy elégedett lehetek. Mégis olyan kicsivel vert meg Boggiatto… Ráadásul én úgy éreztem, előrébb vagyok. Biztos hosszabb a keze, mert most már nem először vert meg így” – bosszankodott Kerékjártó, akinek arcára ennek ellenére rá volt írva, hogy élete egyik legszebb napján van túl.

A csütörtök viszont kevesebb sikert ígér, ugyanis mindössze egy magyar döntős lesz, Szepesi Nikolett, aki nyolcadik idővel kvalifikálta magát 100 m háton.

(Jose G)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik