Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin


A hétvége ismét nem a nagy kirándulásoknak kedvez, de a strandon kívül érdemes ellátogatni a Kapolcsra, a Völgyfesztiválra, Nyíregyházára éjszakai tárlatnézésre, Szentendrére jazzt hallgatni, Sárospatakra dixieland- és bluesfesztiválra. Védőitalnak hosszúlépést ajánlunk, amit lehetőleg nappal valamilyen árnyas helyen fogyasszunk, estére pedig már a kisfröccs és a nagyfröccs anyaghányadra válthatunk. A flancosabb helyen pedig fogyaszthatunk mentás limonádét rummal, közismertebb nevén mojitót.

Aki otthon marad, az igazán magára vessen, túl sok érdekeset nem tudunk neki kínálni. Legfeljebb néhány olyan filmet a képládából, amelyek frissnek ugyan nem mondhatók, de azért kiállták az idő próbáját.

A kérdés továbbra is a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, július 28.

…Transglobal Underground-bulira az A38 Hajóra

Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 1


A hajó Electronic Beats sorozatát talán nem is lehetne illendőbben zárni, mint az elektronikus világzene úttörőjével, a Transglobal Undergroungddal. Ők még akkor kezdték az ipart, amikor a legtöbb angol tánczenekar még – ahogy honlapjuk írja – “egy énekesből és két viharkabátos billentyűsből állt”. Hogy az új hangzás mitől annyira egyedi azt csak találgatni lehet. Esetleg a Fun-Da-Mental nyers erejétől, Natacha Atlas érzéki hangjától és hastáncától, Badmarsh & Shri tablával dúsított basszusmeneteitől, a Banco de Gaia techno-miszticizmusától. Nem tudni, talán attól, hogy ezek mind egységet alkotnak. A hazai közönségnek már több alkalma volt megismerni őket, de aki még nem találkozott a zenekarral, most pénteken és szombaton is megteheti. Az első este egy DJ-szett erejéig állnak a hajó deszkáira, másnap pedig kiegészül a DJ-különítmény. A TGU bájos szitárosa, Sheema Mukherjee érkezik, hogy a villámkezű dobossal, Hamid Mantuval együtt kiegészítse a lemezlovas-párost.

…völgyfesztiválozni

A finanszírozás kálváriáinak megjárása után mégis teljes üzemmódban startol a Művészetek Völgye. Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend, Monostorapáti, Pula és Öcs ötven helyszínen, ezer programmal és háromezer fellépővel várja a fesztiválozókat, július 28-tól augusztus 6-ig. Lesznek klasszikus, zenés, tánc- és utcaszínházi előadások; könyvbemutatók és irodalmi estek; egyházi, régi, népzenei, világzenei és jazzkoncertek, táncházak; filmvetítések az alkotók részvételével, Völgyhíradó mindennap, erdei séták. Lesz országos fazekas- és keramikus találkozó, környezet- és természetvédelmi program. Az idei programkínálat egyik legérdekesebb újdonsága a mobiltelefon-filmfesztivál lesz, melyen bárki részt vehet egy 20 megabyte-os felvétellel. Ezen felül lesz Örökség Völgy elnevezésű programsorozat, Taliándörögd határán épül fel a Krétakör Űrbázis, ahol a csoport többek közt előadja legújabb, „A csillagász álma” című előadását. Az újdonságok közt lesznek az idén Zsidó tematikájú programok; a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékeinek előadásai Kapolcson; Cimbora gyerekprogramok középkori, illetve reneszánsz játszóházzal és labirintussal; Zenemalom a kapolcsi Malomszigeten szintén gyerekeknek; a Mozart- és Bartók-évadra való tekintettel zongoraestek; és az „Élhetőbb Faluért” kulturális fesztivállánc.

Bövebben >>

Szombat, július 29.

…Jazzteatrumra Szentendrére

A Jazzteátrum idén is különleges élményt kínál a jazz szerelmeseinek. A korábbi évek hagyományait követve idén is egy hangszercsoport köré épül a program: ebben az évben a pengetős hangszereké a főszerep. György Mihály, Horváth Pluto József, Papesch Péter és Herr Attila fogják megmutatni, hogy a basszusgitár, a gitár vagy éppen a buzuki igenis képes kiemelt szerepet játszani bármely formációban. Az este végén pedig pengetos jam sessionnel búcsúznak a közönségtől. A jazzteátrumot idén is különleges fényeffektusokkal, vetített és mozgóképekkel teszi még különlegessebbé.

…a Sárospataki Dixieland és Blues Fesztiválra
Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 2



Az 1996-ban útjára indított fesztivál az elmúlt tíz év alatt a hazai dixieland- és bluesmuzsika egyik fontos, az előadók és az érdeklődők által egyaránt kedvelt rendezvényévé vált. Idén július 28–29-én rendezik meg a sárospataki Vízikapunál. Az évtized során a hazai dixieland- és blueszene valamennyi kiválósága megfordult Sárospatakon. Mellettük sok neves európai és tengerentúli előadóval is találkozhatott a közönség; elég utalni a 2005-ös fesztiválon vendégeskedett afroamerikai bluesénekesre, Big Daddy Wilsonra, aki pillanatok alatt magával ragadta a közönséget. A fesztivál rangját a nagyszerű előadók mellett a szinte egyedülálló helyszín is emeli, hiszen a sárospataki Rákóczi-vár tövében, a Bodrog partján lebonyolított rendezvény együtt nyújtja a jelenlévőknek a zene és a környezet szépségének élményét.

…éjszakai performance-ra Nyíregyházára

Éjszakai tárlatra és performance-estre várja a művészetkedvelőket szombaton 22 órától a Nyíregyháza–Sóstógyógyfürdői Múzeumfalu. A különös kiállításon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élő és alkotó szobrászművészek mutatják be a skanzen területén reflektorokkal megvilágított alkotásaikat. Az éjjeli tárlaton Bíró Lajos, Krupiczer Antal, Morvai Tibor, Nagy Lajos Imre, Németh Erika, Schorno Heini, Sebestyén Sándor és Shirpa Ihanus legújabb művei lesznek láthatók. A csak egyetlen éjszakán nyitva tartó kiállításon a képzőművészet mellett az irodalom és a zene is bemutatkozási lehetőséget kap: Pregitzer Fruzsinának és Horváth Margitnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház népszerű színészeinek műsora kíséri a tárlatot. Pregitzer Fruzsina a magyar irodalom legkedveltebb alkotásaiból, míg Horváth Margit Edith Piaf sanzonjaiból állította össze éjszakai előadását.


Vasárnap, július 30.

…ingyen drukkolni az úszó Eb-re

Bár a szervezők medencehasználatot nem engedélyeznek, a nagy hőségben azért mindenképpen érdemes kimenni a frissen átadott Combinókkal a frissen átadott uszodába, hogy biztassuk a hazai versenyzőket. Akit ugyanis a jegy ára tartott vissza, annak már nem akadály, hogy élőben is megnézze a világversenyt. A szervezőbizottsága vasárnap estig meghosszabbítja az Eb eseményeinek ingyenes látogatását. Ennek megfelelően a szinkronúszásból hátralévő valamennyi program, így a szombati és vasárnapi döntők, valamint az esti kiegészítő rendezvények (szombaton a Finnish Flyers akrobatikus műugrócsapat bemutatója, pénteken 20 órától pedig a Magyarország–Németország barátságos férfi válogatott vízilabda-mérkőzés) belépő nélkül tekinthető meg. Amennyiben valaki elővételben már megvásárolta az egyébként mérsékelt árú jegyét, az különleges, mondhatni VIP-színvonalú ellátásban részesül a nézőtéri tribün legjobb szektoraiban.

…ingyenmozira a Parlamenthez

Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 3


Idén már a harmadik Budapesti Tér-Film-Zene Fesztivált rendezik meg a Kossuth téren. A tavalyi statisztika szerint mintegy kétszázezer nézője, hallgatója volt a programoknak. Kevés szó, sok zene és kép – talán ez volt és most is ez a legfőbb válogatási szempont, s no persze az ínyenc vendégek igényességét is szolgálni szándékozó egyedi, esetenként csak „itt és most” látható, filmtörténeti szempontból is kuriózumnak számító darabok bemutatása. Vasárnap először fél öttől a Keménykalap és krumpliorrban találkozhatunk Lóbici Gáspárral az utca hírmondójával és Bagamérivel, amit A kockásfülű nyúl egy epizódja követ. Lesz operafilm, a Szöktetés a szerájból, a nagyjátékfilm pedig Az igazi Mikulás lesz Cserhalmi Györggyel a főszerepben. Az estét a tízkor kezdődő némafilm, a Csak egy kislány zárja Jávor Pállal.

…kiállításra

Rembrandt a Szépművészetiben




Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 4


A grafika műfajának két elvitathatatlan géniusza volt, van és lesz: Dürer és Rembrandt. Az utóbbi születésének kerek 400. évfordulója előtt az idén az egész világon rangos kiállítások sora tiszteleg. Ehhez kapcsolódik a Szépművészeti Múzeum szeptember 25-ig látható tárlata. A tárlat igazi csemege azoknak, akik nem a grandiózus, színes, sokszor hatásvadász alkotásokat kedvelik, hanem a valódi művészet finom rajzos, lírikus, már-már szakrálisan egyszerű, de épp ezért nagyszerű apróságaival is „beérik”. A tárlaton 171 remek rajz enged betekinteni nemcsak a ritka tehetséggel megáldott Rembrandt művészetébe, hanem a rajzokon át egy kor – az 1600 évek – ízlésébe, filozófiájába, hétköznapjaiba.

Bővebben >>


…moziba

Facér Jimmy

Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 5


A kudarcot vallott íróreménység hazaköltözik a szülői házba. Kiábrándultsága magával ragadó, de érkezik a szerelem, és változik a világ. Amerikában (meg mindenhol) vannak a nyertes fiúk – akik tesiszakosok, közben a nanotechnológiát kutatják, és ilyen közel állnak a rák univerzális ellenszerének gyártásához. Meg vannak a vesztesek – a lúzerek –, akik az emberiség tesze-tosza selejtjei, tévedések, nyeglék, buták, és még mindig ágyba vizelnek, de legalábbis nem tudnak mit kezdeni az életükkel. Ezek volnánk kvázi mi. És hát, ugye, vannak az ő filmjeik. Amiket általában egytermes művészmozikba rejtenek el, mert határozottan nem illik hozzájuk a popcorn meg a nachos. (Nyilván nem csak ezért.) Hanem mert hangulatuk van, amely napokig elkísér, és gondolkodik is az ember, miszerint akkor hogyan tovább, miképp van ez a dolog az élettel.

Bővebben >>

…strandra

Miután az ÁNTSZ is riadót fújt a hőség miatt, csak vízpartra vagy strandokra lehet menekülni a harminc fokok elől. Összeállítáunkban strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>



Maradjak…

…olvasni

Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére



Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 6


Az elmúlt hetekben az egyik legunalmasabb focivébét unatkozhattuk végig a tévék előtt. Ha valaki a futball csodájára kíváncsi, inkább olvasson Esterházy Pétert. A hajdanvolt futballista Utazás a tizenhatos mélyére címmel írt – nyilván nem véletlenül a focivébére időzítve – egy kisregényt. A történetben az egykori negyedosztályú játékos végigjárja a régi meccsek helyszíneit Csillaghegytől Hartháig, s eközben természetesen a világról, „mindenről” szól. (Naná, hogy az 1954-es vébéről is, de ne szaladjunk ennyire előre!) Kiindulópontja mindig „a világ legszebb, legvarázsosabb mértani alakzata, egy speciális téglalap, vonalakkal, zölddel, igen, egy futballpálya”.

bővebben>>


…Tévét nézni

Péntek, július 28.
22.15, m2

Amari kris Az eskü törvénye
Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 7



A 38 perces filmben Bódis Kriszta rendező a romák kevésbé ismert hagyományába avatja be a tévénézőket. A cigányok, ha vitás ügyekbe keverednek egymással, nem mennek a hivatalos bíróságra, hanem elintézik egymás közt. Az idősebbek elé viszik a dolgot, akik törvényt ülnek. A döntés a kris, ez törvényt jelent, amit aztán be kell tartani. A felek szenvedélyesen adják elő álláspontjukat, hogy befolyásolják a döntéshozókat. A filmben két vitás ügy kerül „tárgyalásra”, az egyik egy lány szökése, a másik pedig egy beteg ló. Amari kris – az eskü törvénye. Az esküt elfogadják a döntésnél. A döntés után aztán a felek jelezvén, hogy tiszta lappal indulnak tovább, békét kötnek és együtt ünnepelnek…

Szombat, július 29.
19.30, RTL Klub

Hook
Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 8



Steven Spielberg rendező ezúttal gyerekfilmhez nyúlt, és biztos, ami biztos alapon teletömte sztárokkal, akik viszont szinte jutalomjátékként fogták fel a lehetőséget. Dustin Hoffman mint gonosz kalózkapitány, Julia Roberts mint tündér, Bob Hoskins mint matróz mind remek alakítást nyújtanak, egyedül talán Robin Williams alakítása lett negédesebb az átlagnál mint Pán Péter. A mesét a szakállas direktor a napjainkba adaptálta. Peter Banning neves ügyvéd. Számos jogi problémát sikeresen oldott meg vállalatának. Ám a feszített munkatempó mellett alig marad ideje a feleségére Moirára és két szép gyermekére Jackre és Maggie-re. Az ígéretek csak ígéretek maradnak, és sohasem teljesülnek. Még Wendy mama köszöntésére is alig tud elutazni velük Londonba. Ez nem maradhat büntetlenül, így az éj leple alatt felbukkan a mesék világából Hook kapitány, és elrabolja a gyerekeket. Csak Pán Péter mentheti meg őket…

Vasárnap, július 30.
21.45, TV2

Ronin
Menjek vagy maradjak – Völgy vagy Ronin 9



John Frankenheimer igazán jól számolt, amikor Robert De Nirót összehozta Jean Renóval. Az ősi Japánban a szamuráj harcosok felesküdtek, hogy urukat életük árán is megvédik. Óriási szégyen volt ezért rájuk nézve, ha gazdájukat mégis megölték. A gazdátlan szamurájok kóboroltak az országban, zsoldosnak szegődtek, vagy útonállásból próbáltak tengődni. Az ilyen harcosokat többé nem hívták szamurájoknak. Az lett a nevük: Ronin… A mai Franciaországban, az eldugott párizsi kiskocsmában egy hideg, esős éjszakán hat ember találkozik titokban, hogy megkapják életük legveszélyesebb megbízatását. Napjaink Roninjai ők, a nemzetközi helyzet enyhülésével munka nélkül maradt titkosügynökök, akiket már nem a lojalitás hajt, hanem a pénz. Belőlük toboroz bandát egy titokzatos megbízó. A cél pedig egy rendkívül szigorúan őrzött táska megszerzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik