Élet-Stílus

Brüsszel dönt a mobildíjakról

admin
admin

2006. 07. 12. 11:14

Az Európai Bizottság közzétette új irányelve részleteit a külföldi mobiltelefon-használatért felszámított roamingdíjak csökkentésével kapcsolatban. Egyelőre nyitott, hogy az új szabályozás még az idén vagy csak jövőre lép-e életbe.

Ezek szerint az unión belül a felhasználó hazájába, illetve egyik uniós országból a másikba irányuló mobilhívás felső tarifahatára nem haladhatja meg az 51 eurócentet percenként, illetve a helyi hívásé a 34 centet percenként, ha a felhasználó egy külföldi EU-országon belül használja a hazai mobilját.

Az új szabályozás kedvezőbb lett a távközlési vállalatok számára a tervezettnél, amelyben a külföldi tarifákat a hazaiakkal ígérték egy szintre hozni. Az EU-bizottság javaslatában nem teljesül az sem, hogy teljesen eltöröljék a passzív barangolási díjat, amelyet a felhívottnak kell fizetnie, ha mobiltelefonjával külföldön tartózkodik. Azonban ezeket a díjakat is korlátozni kell: percenként 16-17 eurócent a terv. EU-átlagban jelenleg a passzív díjak mintegy 400 százalékkal haladják meg ezt a szintet.

Egyelőre nyitott, hogy az új szabályozás még az idén vagy csak jövőre lép-e életbe. Az Európai Bizottság végleges szerdai döntését követően az új szabályozást még az Európai Parlamentnek és a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A bizottság idén márciusban frissítette naprakészre a díjakat tartalmazó internetes honlapot, amely a testület közleménye szerint „egyértelműen mutatja, hogy egy normál négyperces hívás ára általánosságban ugyanazon a magas szinten maradt egész Európában 2005. szeptember óta, illetve néhány esetben az árak a bizottság által az iparág számára adott figyelmeztetések ellenére emelkedtek is”.

A honlap szerint egy négyperces hívás esetében a barangolási díjak még mindig a finn fogyasztó számára Svédországból indított hívás esetén elérhető 0,20 eurós legalacsonyabb ártól a máltai fogyasztó számára Lettországból indított hívás esetén elérhető 13,05 eurós árig változnak. Néhány üzemeltető barangolócsomagjait pedig a fogyasztók még nem használhatják széles körben, mivel e tarifák többségét külön kérésre nyújtják, vagy kiegészítő havi díjakat csatolnak hozzájuk.

Akkor Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos azt mondta, itt az ideje, hogy az Európai Unió belső piaca lényegesen alacsonyabb távközlési árakat nyújtson a külföldre utazó fogyasztók és üzletemberek számára. A biztos egyúttal javasolta egy uniós rendeletet alkalmazását az indokolatlanul magas barangolási díjak letörése érdekében.

A díjak csökkentését célzó rendelet biztosítaná, hogy az üzemeltetők nem rónak ki a jelenlegi költségeknél jelentősen magasabb árakat a más országok üzemeltetőire, szabályozná a kiskereskedelmi szintet is, emellett bevezetné a hazai árak szerinti díjszabás alapelvét, amely szerint az EU-n belül külföldre utazó mobilhasználóra mindig csak azokat a díjakat rónák ki, amelyeket a lakóhelye szerinti országban fizet. Az új uniós rendelet különösen azokat a barangolási díjakat szüntetné meg, amelyek az EU-n belüli külföldi tartózkodás során fogadott hívásokra vonatkoznak.

A piaci versenyre a cégek a barangolási díjak átlagosan 8 százalékos csökkentésével reagálnak évente, de mivel a mobiltársaságok az elmúlt hat hónapban nem csökkentették barangolási díjaikat, az EU-bizottság hathatósabb lépésre szánta el magát.

A mobiltársaságok bevételének körülbelül a 10 százalékát adják a barangolási díjak, évi 10 milliárd eurós nagyságrendben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.