Élet-Stílus

Jogszerű volt az operasztrájk

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság hétfői döntése szerint jogszerű és jogos volt az operaházban május 20-án megtartott sztrájk – tájékoztatta az operaházi sztrájkbizottság vezetője az MTI-t.

Rotter Oszkár közölte: a Magyar Állami Operaház vezetése május 25-én fordult a Fővárosi Bírósághoz, azt kérve, hogy nyilvánítsák jogellenesnek a megtartott sztrájkot. A bírósági döntés részleteiről csak később nyilatkozik a sztrájkbizottság vezetője. A főigazgatót nem sikerült elérnie az MTI-nek. Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója már a munkabeszüntetés előtt is jogellenesnek minősítette az akciót.

“A szakszervezet elnöke a főigazgató hivatalos kérése ellenére nem adta meg a munkabeszüntetés pontos időpontját, ezzel a szakszervezet a törvényben foglalt együttműködési kötelezettségét megszegte. Az esetleges sztrájk tehát jogellenes” – írta a Hegyi Árpád Jutocsa a sztrájk napján az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A húszperces figyelmeztető munkabeszüntetést május 20-án este, A nürnbergi mesterdalnokok című előadás díszbemutatója előtt tartották meg. A sztrájkbizottság vezetője szerint a 700 fős szakszervezet tagjainak többsége részt vett az akcióban. Rotter Oszkár hangsúlyozta, hogy azért tartották meg a sztrájkot, mert a főigazgató nem egyeztetett a Magyar Állami Operaház érdekvédelmi szervezeteivel az intézmény működését befolyásoló alapdokumentumok, így például a modernizációs program kidolgozásakor. A munkabeszüntetés másik oka, hogy az érdekvédelmi szervezetek ellenzik a tervezett létszám- és előadásszám-csökkentést.

Az Operában a május 20-i volt a második sztrájk, az első munkabeszüntetést több mint nyolc évtizeddel ezelőtt, 1925-ben tartották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik