Élet-Stílus

Illegális XP-ért jogtiszta Vista?

A redmondi szoftveróriás június 30-ig minden a Windows XP-t illegálisan használó németországi számítógép-tulajdonosnak felkínálja azt a lehetőséget, hogy legális példányra cserélje az operációs rendszerét és ráadásul még kedvezményes áron megvásárolhassa a Windows Vistát is.

Új akciót hirdetett a Microsoft. Az Msblog.org weblap közlése szerint maga az ajánlat csak akkor válik elérhetővé, hogy ha valaki az XP egy illegális kópiáját telepítette a számítógépére, majd felkereste a Microsoft weboldalát és ott elvégezteti az operációs rendszer eredetiséget vizsgáló eljárást. Az ajánlat szerint aki megjelölt kereskedőknél június 30-ig megvásárolja Windows XP bármelyik változatát, az a Vista megjelenését követően, ingyen kap egy példányt az új operációs rendszerből is.

Amennyiben valaki elfogadja az akciót és rákattint a “Most megvásárolom” gombra, annak három ajánlat tűnik elő. Ezek közül az egyik 101 euróért kínálja a Windows XP Home verziót és a Windows Vistát, a Windows XP Professionalt és a Windows Vista Business változatát tartalmazó csomag 169 eurót kóstál. A megrendelt Windows XP verziót azonnal postázzák, a Vistát pedig közvetlenül azután, hogy megjelent jövő januárban. Az akcióban csak azok vehetnek részt, akiknek az eredetiségét vizsgáló eljárás megállapította, hogy nem jogtiszta Windows XP van a számítógépükön.

A dolog elég hihetetlenül hangzik, de a Microsoft hivatalos fórumában is megerősítést nyert, viszont az is kiderült, hogy az akció csak Németország területére vonatkozik. Szakemberek felhívták a figyelmet arra is, hogy mivel OEM-verzióról van szó, így csak egy telepítő CD és egy vékonyka kézikönyv jár az XP mellé, teljes körű terméktámogatás tehát nem.

A cél azon felhasználók figyelmének felkeltése, akik esetleg nem is tudják, hogy a Windows XP egy kalózpéldánya fut számítógépükön, például az operációs rendszert a rokonuk vagy egy szomszédjuk tette fel egy rendszerösszeomlást követően. Persze az akció sikeressége megkérdőjelezhető, lévén június 30-ig alig másfél hónap van hátra, másrészt a kalózszoftvereket telepítő felhasználók zöme nem igazán jár gyakran a Microsoft weboldalára. Mindenesetre az elgondolás érdekes, kérdés mennyire talál kedvező visszhangra az emberek körében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik