Élet-Stílus

Kaiserslautern, kis város nagy medencével

A focivébének otthont adó városok legkisebbike, Kaiserslautern Németország egyik legnagyobb erdős vidékén fekszik. Lakosainak száma, a város vonzáskörzetét is beleszámítva sem haladja meg a százezret.

Kaiserslautern elnevezésének eredete nem teljesen egyértelmű, de valószínűleg két forrásból ered: utal Barbarossa Frigyes kaiserre, azaz uralkodóra, aki sok időt töltött a vidéken, és utal a napjainkban már csak a város alatt futó folyóra, a Lauterre.

A város nem túl nagy, de ennek előnyei is vannak a bajnokság szempontjából: itt semmi nincs távol. Látogatásunk során kocsi nélkül is könnyen elboldogulhatunk: sőt, autóinkat inkább meg se próbáljuk bevinni a belvárosba, mert parkolni úgysem tudunk. A város szélén nagy parkolók épültek erre a célra, ahonnan aztán iránybusszal egyszerűen és gyorsan bejuthatunk Kaiserslauternbe. Ha vonattal érkeznénk, akkor is egyszerű a helyzet: a stadion csupán 10 perc, a belváros pedig 5 perc séta a pályaudvartól.


Néhány adat pár szóban – Kaiserslautern


• Kaiserslautern Rajna-Pfalz tartományban található: 100 000 lakosa van.

• A Walter testvérpáros, Fritz és Ottmar, az 1. FC Kaiserslautern tagja volt. Nevük a negyvenes és ötvenes évek fociéráját szimbolizálja (VB-bajnok csapat).

• Az amerikai katonai bázis lakói néha csak K-Townnak hívják a várost… a Kaiserslautern túl hosszú és bonyolult.

• Kaiserslauterni specialitás a vastag kolbász és a „Saumagen”: kolbásztál és májgombócok.

• Kaiserslautern nyilvános uszodája, a Waschmühle, hatamas, 160 méteres medencéjével Európa legnagyobbja. Még az űrből is látható!

• Kaiserslautern bortermelő vidék: a Fritz Walter Stadion az egyetlen olyan német stadion, ahol sör mellett bort is árusítanak.

• Kaiserslautern valóban a sportok városa: 100 000 emberre több mint 100 sportklub jut.

• A Vörös Ördögöket az az Otto Rehhagel vitte vissza a Bundesligába, majd nyert velük német bajnokságot, aki a görögök válogatott csapatával is csodákat tett.

• A város címerében Barbarossa Frigyes uralkodó kedvenc étele, a ponty látható.



A Betze hegye

Kaiserslauternben komoly hagyománya van a futballnak: az 1954-es világbajnokság győztes német csapatának öt tagja volt az 1. FC Kaiserslautern tagja. Ezért a negyvenes és ötvenes éveket a városlakók a Walter-korszaknak nevezik: stadionjukat kedvenc focigurujukról, Fritz Walterről nevezték el.

A kaiserslauterni stadion magasan a város felett fekszik a Betze hegyén. A sportlétesítmény mindenhonnan látható… és onnan minden (be)látható. Különösen szép látványt nyújt éjszakánként kivilágítva. Mivel a városban szinte mindenki focirajongó, nem csoda, hogy az egyik kedvenc szoborcsoportjuk a „11 barát szobra” amely a német világbajnok csapat tagjainak állít emléket (az ún. Vörös Ördögök az állomás mögött „várakoznak”).

Ha szórakozásról van szó, akkor leginkább a belváros jöhet szóba. A Hannenfaß kedves hely, sok focirajongóval (főleg meccsek után). A St.-Martins Platz az esti korzózók kedvence. Ha pedig valaki táncolni vágyna, akkor az Underground és a Brauhaus am Markt ajánlott. A helyiek szeretnek a Zum Spinnrädl szép épületében (és persze éttermében), valamint a Deidesheimer Hofban vacsorázni. A Stiftkirche környéke a hivatalos Fan Fest és a borfesztivál helyszíne.

Érdekes épületek, kulturális helyek

A Pfalzgalerie a belvárosban érdekes kiállításokat kínál az arra járónak, csakúgy, mint a Theodor Zink Múzeum. Az utóbbi „Trikó, ing, naci” címmel sport-divat kiállítással várja a VB látogatóit. A vároháza 84 méteres szocreál jellegű épülete – ha nem is szép, de legalább magas: legfelső szintjén étterem található, ahonnan pompás kilátás nyílik az egész városra. A tér másik oldalán a Kaiserpfalz történelmi épülete áll, amelyet még Barbarossa Frigyes német-római császár építtetett. Érdemes elsétálni a Kaiserbrunnen szobrához is, amely plasztikusan ábrázolja Kaiserslautern történelmét, és ezen felül kedvenc trécselős tere a helyieknek.

A városháza közelében feltétlenül érdemes megnézni Casimir herceg reneszánsz kastélyának hagyatékát. Sajnos az épület már csak romokban áll (a történelem során többször is feldúlták többen is), de a harmincas években rekonstruálták a nappaliját és így régi pompájában élvezhető.

Erdei történelem


• i.e. VIII. század: prehisztórikus település

• IV. század: a település feltételezett alapítása

• 882: első írott dokument amely a település létezésére utal

• 985: III. Otto császár vásárszervezési jogot ad a városnak

• 1152: Barbarossa Frigyes német-római császár várat emel a városban

• 1571: Johan Casimir herceg felépítteti reneszánsz kastélyát

• 1848: a városnak vasútja lesz. Ennek köszönhetően fellendül az iparosodás (főleg: textil-, vas- és gépipar).

• II. világháború után: az amerikai csapatok felépítik hatalmas katonai bázisukat. Még napjainkban is több, mint 40 000 amerikai katona él itt. A város szinte összeér a ramsteini bázissal, ami a legnagyobb Amerikán kívüli katonai település.



Ha már eleget jártunk a városban, és inkább a szabadba vágynánk, a belvárostól nem messze kiülhetünk a Volksparkba, ellátogathatunk a botanikus kertbe, vagy csobbanhatunk a Waschmüle gigantikus méretű medencéjébe. Ha kicsit több időnk van, elvándorolhatunk a pfalzi erdőbe (Pfälzer Wald) amely rengeteg kirándulóösvénnyel, bicikliúttal, hűsítő tavacskával, kastélyokkal és várakkal vár bennünket. De ha esetleg az időjárás nem kedvezne, beülhetünk a fedett uszi-gyógyfürdő-szauna-létesítménybe melegedni és kikapcsolódni egy kicsit.

Tippek: Városi séták és csillagtúrás kirándulások

1. Aki igazi fociőrült, látogasson el Fritz és Ottmar Walter szülőházához. Az épületben étterem is van, és kicsit ugyan „istenkáromlás” jellegű, de lehet egyet inni az aranycsapat egészségére.
2. Ebédeljünk vagy vacsorázzunk egy jót a Deidesheimer Hofban, ahol a környék specialitásait kóstolhatjuk meg. Exkancellár Helmut Kohl – ki maga is e régióból származik – gyakran hozott ide állami vendégeket.
3. Látogassunk el a Hohenecken vár romjaihoz és másszunk fel a Humberg toronyba: szép kilátás nyílik a környékre.
4. Ha a távol-keleti kultúrába szeretnénk egy kicsit beleszippantani, járjunk egyet a Japán kertben. Ha pedig a dinoszauruszok letűnt világára vagyunk kínácsiak, menjünk el Gartenschau virágos parkjába (Európa legnagyobb dínókiállítása található itt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik