Élet-Stílus

A Vatikán a baloldal ellen kampányol

A Vatikán aggódik az olasz baloldal választási programja, ezen belül is leginkább az egyneműek kapcsolatának legalizálása miatt.

Bár az egyházi állam újra meg újra értésre adja, hogy nem kíván beavatkozni az olasz választási hadjáratba, a valóság másként fest. Az utóbbi időben magas rangú egyházi személyiségek ismételten felhívták az olaszokat: szavazzanak azokra a pártokra április 9-én, amelyek leginkább a szívükön viselik a családok sorsát és az élet védelmét.

Az olasz püspöki konferencia elnöke, a befolyásos Camillo Ruini bíboros az elmúlt hetekben több ízben síkraszállt a hagyományos család megvédéséért, pálcát törve az azonos neműek házassága fölött, amely számos nyugat-európai országban már engedélyezett. Szavai szerint az azonos nemű emberek házasságában az “anarchikus szabadság” jut kifejezésre. A bíboros határozottan elutasítja a hetero- és homoszexuális párok közötti – Prodiék által bevezetni tervezett – polgári szolidaritási paktumot is.

Berlusconi dicsérte a bíborost

Silvio Berlusconi kormányfő dicsérő szavakkal illette Ruini álláspontját. Szerinte a bíboros nem avatkozott be Olaszország politikai ügyeibe. Mindössze arról van szó, hogy “az egyház fontos tényező társadalmi életünkben, képviselőinek pedig joguk van véleményük kifejtéséhez” – hangoztatta a miniszterelnök. Mint hozzátette: az általa vezetett jobbközép tömb, a Casa della Libertá (A szabadság háza) mindig is azon fáradozott, hogy védelmezze a házasságon alapuló családot.

Prodiék vezetnek

A Berlusconi-féle tömb friss kimutatások szerint 5 százalékos hátrányban van a baloldali vetélytárssal szemben. A kormánypártok az utóbbi napokban minden olaszországi papnak bemutatták a választási programjukat tartalmazó brosúrát, amelynek középpontjában a család és a szociálpolitika áll. A kormányfő azt tervezte, hogy az Európai Néppárthoz tartozó kormányfők küldöttségének az élén március 30-án a Vatikánba látogat. A baloldal tiltakozásának hatására, amely azzal vádolta Berlusconit, hogy röviddel a választások előtt így akar pontokat szerezni a katolikus szavazók körében, a miniszterelnök végül lemondott a vizitről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik