Élet-Stílus

Politikuskönyvek: üzlet vagy kampány?

Kampányidőszakban a könyvesboltokat sem kímélik a politikusok, legalábbis az általuk írt vagy róluk szóló kiadványok. Réz András esztéta szerint ezek a könyvek nem „szépirodalmi Csomolungmákat” akarnak megmászni.

Ferenczi Krisztina Szüret című írása, Franka Tibor Szegfűk a Rózsadombon című könyve, az Orbán Viktor elmúlt húsz évét összefoglaló kiadvány, Kende Péter Az igazi Orbán című könyve és Medgyessy Péter kötete mind stabil szereplői a könyvkereskedők által az utóbbi időben összeállított sikerlistáknak.

Gyurcsány Ferenc Útközben című könyvéből tavaly szeptember óta csaknem negyvenezer fogyott. A könyv kiadója szerint az eladások a megjelenés óta csökkennek, aki akarta, megvette a könyvet, így választások ide, választások oda, a kereslet nem nőtt. Franka Tibor írását eddig megközelítőleg húszezren keresték, az író tudomása szerint ez az egyik legjobban fogyó könyv a témakörben. Mivel a könyvek nagy része a kiadóktól bizományban van kiadva a kereskedőkhöz, pontos adatokat nehéz mondani az elmúlt pár hétben megjelent kötetek eladásairól, a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó szerint eddig öt-hatezer fogyhatott az Orbán Viktor 20 évét bemutató kötetből, A jóléti rendszerváltás csődje című könyvre 2200-an voltak kíváncsiak, de ebben nincs benne a bizományba kiadott könyvek száma.

Sikerkönyvek


A tavalyi év internetes kereskedőjeként megválasztott Bookline weboldalán nem található eladási toplista, de a sikerkönyvek között a témában egyedül a 20 év című Orbán Viktor „antológia” található. Tóth Anikó kereskedelmi vezető szerint valóban kimagaslóan fogyott ez a könyv az elmúlt hetekben, de népszerű
Politikuskönyvek: üzlet vagy kampány? 1

emellett Ferenczi Krisztina kötete is. Tóth Anikó szerint a bal és jobb oldali könyvek összességében egyforma arányban fogynak, mindig leginkább az, ami a legfrissebb.” (A „20 év” e hónapban jelent meg) A kereskedelmi vezető elmondta, nem lehet rohamos keresletnövekedésről beszélni, de tény, hogy az elmúlt egy-másfél hónapban nagyobb az érdeklődés a politikai könyvek iránt. Tóth Anikó azt is hozzátette, hogy – bár pontos eladási adatokat nem közölhet – az előbb említett két könyv mellett valószínűsíthető, hogy a top 10-ben Medgyessy könyve, Kende Péter: Az igazi Orbán című könyve és Obersovszky Péter A haverok című műve is helyet kapna.

Az Alexandra esetében a sorrend nem titok: a Szüret itt a második helyen áll, a Szegfűk a Rózsadombon az ötödik, Medgyessy Polgár a pályán című könyve a nyolcadik, Az igazi Orbán a harmincegyedik. Pontos eladási adatokról azonban ők sem nyilatkoznak. Pártrendezvényeken nem vesznek részt, ügyelnek a semlegességre, arra hogy a különböző politikai könyvek egyforma hangsúllyal jelenjenek meg a piacon. Egyetértenek azzal, hogy a mostani lista alapján nem igen lehet megbecsülni, hogy a vásárlók mely könyveket részesítik előnyben, náluk is inkább a megjelenés időpontja határozza meg a statisztikákat.

A Libri képviselőjét többszöri megkeresésünkre nem sikerült elérni, a honlapjukon található sikerlisták segítségével akár hetekre visszamenőleg is nyomon követhetjük a legkeresettebb könyvek listáját, az online top 10 között többször felbukkan Medgyessy könyve és Kende Péter műve is.

Nem törnek irodalmi babérokra

Réz András szerint ezek a könyvek, természetüknél fogva, nem „szépirodalmi Csomolungmákat” akarnak meghágni. Az esztéta egyébként a politikai jellegű könyvekbe általában csak kíváncsiságból néz bele, végig egyiket sem olvasta.

„Inkább a felfokozott elemi érdeklődést és hisztériát próbálják meglovagolni, a hatalomiparosok bemutatását célozzák, ugyanakkor az elfogultak mellett találhatók egészen objektív művek is. Ezek alapvetően keveredő írások, vannak köztük olyanok, melyek megpróbálnak az objektivitás mezsgyéjén közlekedni, vannak olyanok, melyek egy sok éves tényfeltáró munka summázását tartalmazzák, és persze vannak, melyek egyértelműen a mű tárgya mellett, illetve brutálisan ellene foglalnak állást.”

Réz szerint nem mindegyik ilyenkor megjelenő, politikával foglalkozó könyv indulatirodalom, de nem tudna olyan kötetet mondani, amely véleménye szerint teljesen megfelelne az objektivitás követelményeinek, hiszen elmondása szerint ilyen feszült időszakban nem létezik tárgyilagosság és hűvös távolságtartás, nem is beszélve arról, hogy fennáll a veszélye annak, hogy a szerző által leírt szövegeket máshol is felhasználják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik