Élet-Stílus

Márai-darab Londonban Jeremy Ironsszal

Szerdától látható a londoni West Enden Jeremy Irons főszereplésével A gyertyák csonkig égnek (Embers) című regényből írt színpadi mű.

Márai regényét a nagyhírű angol drámaíró, Christopher Hampton dolgozta át színpadra, a darabot Michael Blakemore rendezte.

A Duke of York’s színházban konrád szerepében Patrick Malahide látható. A darab producere a dél-afrikai Eric Abraham és a legendás Robert Haggiag. A könyv angol nyelvű verzióját Carol Brown Janeway forditásában, a Viking-Penguin kiadásában 2002-ben mutatta be a Londoni Magyar Kulturális Központ.

A regény a tíz legjobb irodalmi mű közé került a szigetország vezető lapjainak sikerlistáján. A Duke of York szinházban a darabbal egy időben nyílik a Londoni Magyar Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös kiállitása Márai Sándorról. Február 23-án a szinészek és az előadás alkotói lesznek a magyar intézet vendégei, február 27-én pedig az intézet irodalmi szalonjában beszélget Bogyay Katalin Christopher Hampton íróval, Szegedy–Maszák Mihály irodalomtörténésszel és Eric Abraham producerrel .

Márai Sándor világsikerű regénye a késői leszámolás drámája. Két fiatal katona, két testi-lelki jó barát negyven évvel ezelőtt – és két gyanakvó, megkeseredett, lelkiismeretfurdalásokkal teli öregember most. A két dátum között az üresség. Az elmúlt évtizedek alatt egyáltalán nem találkoztak, egyikük a trópusokon katonáskodott, a másik a katonai szolgálat letelte után kastélya könyvtárában ült, és a spalettákat bámulta. Ám most találkoznak, és kezdődhet a leszámolás.

Jeremy Irons eddigi pályafutásán végigtekintve egyáltalán nem meglepő, hogy Márai e titkokkal és érzelmekkel átszőtt története lázba hozta a brit színművészt, és csaknem húsz év után elvállalt egy színházi főszerepet. Az Oscar- és Tony Award-díjas Irons fergeteges alakításait ugyanis az elmúlt két évtizedben csupán a mozivásznon láthatta a közönség, mert ezidáig egyetlen olyan szövegkönyvet sem kapott színházi rendezőktől, mely valóban felkeltette volna az érdeklődését. Henrik tábornok szerepe azonban megtörte a jeget. Márai könyvét és Hampton adaptációját választotta a visszatérésre.

A stáb tagjai között nem Irons az egyetlen, akinek nevéhez világsikerek fűződnek. A darab producere Eric Abraham ugyancsak producerként vett részt a Kolya című filmben, amely 1997-ben elvihette a legjobb külföldi mozinak járó Oscar-szobrocskát, valamint a Golden Globe-ot; Christopher Hampton rendező pedig a Veszedelmes viszonyok forgatókönyvéért egy évvel később a Tony Award-díja mellé egy Oscart is gyűjtött.

Jeremy Irons a kortárs színművészet egyik legnagyobb formátumú egyénisége. Karrierjét színpadi színészként kezdte, illetve tévéfilmekben szerepelt. Arisztokratikus megjelenésének és kisugárzásának köszönhetően gyakran játszik felsőbb osztálybeli karaktereket. A mozilátogatók 1981-ben ismerkedhettek meg a nevével, ekkor alakította Meryl Streep partnerét A francia hadnagy szeretője című filmben, ami után a rendezők sorban álltak előtte szerepajánlataikkal.

Jeremy Irons nem először kerül kapcsolatba Magyarországgal. Szabó István Csodálatos Júlia című filmje a szerelem, az ebből egyenesen következő bolondság, a bosszú és a felfordulás története, amely a harmincas évek londoni színházi világának kulisszái között játszódik. Az abszolút főszerepben Anette Bening partnereként Jeremy Ironst láthatta a közönség. A Fox 2000 Pictures gyártásában augusztus 1-jén kezdték el forgatni Magyarországon a most 21 éves Christopher Paolini bestsellerének filmváltozatát, az azonos című Eragont, melynek egyik főszerepére Ironst kérték fel, aki tavaly nyáron Budapestre is látogatott. 2006-ben pedig Márai Sándor Henrik tábornokát alakítja a West Enden.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik