Élet-Stílus

Feljelentik a UPC-t

A filter:max erőforrásbiztonsági cég feljelenti a UPC-t a hálózatából kiinduló SPAM-támadások miatt.

Az Internetbiztonsági Világnap alkalmából a filter:max bejelentette, a jövőben együttműködésre törekszik a hazai Internet-szolgáltatókkal az e-mail rendszerek ellehetetlenülésének megakadályozásáért.

A cég közleménye leszögezi, hogy a SPAM-ek és vírusok terjedésének megakadályozására az első pont a küldő Internet-szolgáltatója (ISP). A szolgáltatók kisebb része – etikai vagy egyszerű üzleti megfontolásból – igen aktív a SPAM-ek és vírusok elleni harcban, a többség pedig az általában elvárható gondossággal igyekszik biztosítani, hogy a felhasználók se szándékosan, se akaratukon kívül (például számítógépük vírusfertőzöttsége miatt) ne küldjék Internet-szerte a káros e-mailek százezreit-millióit. Az ISP-k egy kis része azonban nemhogy magától, de bejelentésre sem tesz semmit, a panaszos ügyfelet gyakran válaszra sem méltatja.

A filter:max, megelégelve azoknak az Internet-szolgáltatóknak a nemtörődömségét, akik miatt a hazai SPAM- és vírustámadások jelentős része megtörténhet, mozgalmat indított a helyzet megváltoztatása érdekében. Először a cég saját rendszerébe érkező e-mailek alapján megkeresett több Internet-szolgáltatót, akik nagyobb része együttműködőnek bizonyult, és a konkrét támadások ellen felléptek.

A megkeresett szolgáltatók közül azonban a UPC Magyarország Kft. a filter:max bejelentését válaszra sem méltatta – sem a telefonokra, sem az e-mailekre nem reagált. A szolgáltató egyik ügyfele ugyanis napi több ezer – néha tízezer –, vélhetően vírussal vagy SPAMmel fertőzött e-mailt próbált a filter:max és ügyfelei részére elküldeni, illetve e-mail címek százezreit próbálta begyűjteni. A filter:max a támadást –a szolgáltató tétlenségét megelégelve- bejelentette a Nemzeti Hírközlési Hatóságnak, és kérte hatósági eljárás lefolytatását az ügyben. A beadványban kérte, hogy – mivel ezt a kábeltelevíziós internet-szolgáltató nem tette – az NHH kötelezze a UPC-t a konkrét támadás megszüntetésére, egyúttal arra, hogy tegyen intézkedéseket a hasonló támadások megelőzésére, illetve a támadások bejelentését a kellő komolysággal kezelje. A filter:max mérlegeli a UPC ellen polgári per megindítását is a keletkezett károk megtérítése érdekében.

A filter:max további Internet-szolgáltatókkal is felveszi a kapcsolatot a hasonló ügyekben, egyúttal várja a hasonló támadásokat elszenvedő Internet-felhasználók jelentkezését, akiknek a cég felvilágosítást nyújt a védekezés technikai és jogi lehetőségeit illetően – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik