Élet-Stílus

Mégsem adja fel a keresőversenyt a Yahoo

admin
admin

2006. 01. 26. 18:08

Az elmúlt napokban olyan kijelentések hangoztak el a cég háza tájáról, hogy többé már nem céljuk a Google fölényének megtörése. A Yahoo azonban gyorsan cáfolta a hírt, és megerősítette korábbi elhatározását.
Európai kereső projekt? 


Egyre többet lehet hallani olyan kezde-ményezésekről, amelyek egy függet-len kereső megvaló-sítására jöttek létre.

Főképp a franciák szeretnének saját európai keresőt mivel megelégelték az interneten eluralko-dott amerikai fölényt.

A keresőn kívül, készül az EU projekt keretében megvalósí-tásra kerülő digitális könyvtár is, amely szintén az európai irodalmi örökséget szándékozik össze-gyűjteni.

Amíg azonban nincs európai kereső, marad a Google, vagy alternatívái.

Az eredeti Bloomberg hír szerint Susan Decker, a Yahoo pénzügyi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetben nem számítanak komoly részesedés elhódítására vetélytársuktól. Mi több, már azt is jó eredménynek tartanák, ha meg tudnák őrizni jelenlegi piaci helyzetüket, feladva az első helyért folytatott versenyt. Sokak szerint ezzel a cég beismerte, hogy komoly nehézségekkel találta szemben magát, és nem reméli a Google behozását, amely több, mint kétszeres fölény birtokában van.

“A legtöbb országban már véget ért a játék, és ebből a Google került ki győztesen” – jelentette ki Jordan Rohan, az RBC Capital Markets elemzője a hírre reagálva. Novemberi adatok szerint a Yahoo a piac 19 százalékát birtokolja, míg riválisa már a 60 százalékot is megközelítette. Egy évvel korábban még 27-47 százalékos arányt mértek, a Google tehát jelentősen növelni tudta befolyását. Úgy tűnt, a Yahoo végleg bedobja a törölközőt, aminek hatására a cég részvényárfolyama is zuhanásnak indult.

A cég fejlesztéseiért és termékeiért felelős alelnökök azonban közös válaszban erősítették meg elhatározásukat, miszerint továbbra is folytatják a küzdelmet. A kereső saját internetes naplójában tévesnek minősítették a korábbi kijelentéseket, és közölték, hogy az elmúlt tíz év eredményeit nem fogják sutba dobni. Mi több, folytatják a fejlesztéseket, és – elsősorban a célzott hirdetések, vagyis a keresések alapján kiválasztott reklámok révén – növelni szeretnék részesedésüket. Véleményük szerint az internetes keresés, mint üzletág, még mindig korai időszakát éli, és hosszú távon mindenképpen a győzelemre törnek.

Azt azonban maga Terry Semel, a Yahoo elnöke is elismerte, hogy elmúlt hónapokban/években a Google jobb munkát végzett. A vélemények tehát a cég vezetésén belül is különböznek, és minden bizonnyal hamarosan kiderül, hogy ez személyi változásokat is magával hoz, vagy mindössze az eltérő vélekedések kinyilatkoztatásáról van szó.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.