Élet-Stílus

Jön az Explorer 7, késik az új Windows

A Microsoft webböngészője hetedik kiadásának második bétaverziója a tervek szerint márciusban, míg a végleges változata az év végén jelenik majd meg. A Windows Vista fejlesztésének a késlekedése – és a prioritásváltás – miatt azonban az XP SP3 is csúszásra van ítélve.

Mindez azt jelenti, hogy az Internet Explorer 7 közel öt év különbséggel fogja követni elődjét, az IE 6-ot. Ez derült ki Jose Barretónak, a Microsoft munkatársának a blogjából. A szakember naplóbejegyzése szerint az Internet Explorer 7 mindenképpen a Windows Vista operációs rendszer piacra kerülése előtt fog megjelenni. Barreto információi szerint az IE 7 második bétaverziója márciustól lesz elérhető. Az Internet Explorer 7 csak és kizárólag a Windows XP és a Windows Vista operációs rendszerek alatt lesz futtatható.

A hibajavításokon kívül az IE 7 néhány fontos újítást is tartalmazni fog. Ezek között van például az úgynevezett füles böngészés (Tabbed Browsing) funkció, egy RSS-olvasó és a tovább javított CSS-kompatíbilitás. Az elképzelések szerint az IE új verziója biztonságosabb lesz az elődeinél, így például a program állítólag “alapból” képes lesz megakadályozni, hogy kémprogramok és más kártevők települjenek fel a számítógépre – kijátszva a felhasználók éberségét vagy figyelmetlenségét.

Késik a XP Service Pack is

Három évvel az utolsó Windows XP Service-csomag megjelenése után, 2007-ben tervezi a Microsoft egy újabb széleskörű javító csomag megjelentetését. Redmond jelenleg tarthatónak gondolja a 2007 második felére tervezett megjelenést, de szakértők szerint a továbbra is halasztott megjelenésű Windows Vista ezt a határidőt sem teszi majd lehetővé.

Hiába minden ígéret a szakemberek már csak akkor hiszik el, hogy 2006-ban megjelenik a Vista, ha a kezükben tartják majd az operációs rendszer dobozát.

Steve Ballmer mindezek ellenére egy 2005-ös rendezvényen még arról beszélt, hogy a Vista/Longhorn megjelenését megelőzi egy XP Service Pack megjelenése. A csúszás így további csúszást okoz. A mostani bejelentés lényege, hogy a Microsoft vezetése prioritást adott a Vista fejlesztésnek. Az XP tulajdonosokra már igencsak ráférne egy biztonságnövelő Service Pack, mivel három év alatt ugyanis jelentősen megnőtt a biztonsági kihívások kockázata, adathalászok, rosszindulatú kódok tucatjai támadják az amúgy sem acélos operációs rendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik