Élet-Stílus

Építésihulladék-feldolgozó Kecskeméten

333 millió forint támogatást nyert Kecskemét városa építési és bontási hulladékok feldolgozására, és az azokból kinyerhető értékes anyagok előállítására alkalmas telep megvalósításához – közölte a polgármester.

Szécsi Gábor ismertette, hogy az Európai Unió által támogatott, a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) pályázatán elnyert támogatással a város külterületén épül a feldolgozó. Olyan technológiai megoldást terveznek, amely valamennyi építési- és bontásihulladék-fajtát képes feldolgozni, és a piac által megkövetelt minőségű építőanyagot előállítani – mondta.

A tervek szerint a telephelyre mobil építési- és bontásihulladék-feldolgozó gépsort telepítenek, és amennyiben egy nagyobb volumenű bontás során jelentősebb mennyiségű bontástermék képződik, úgy a gépsor a helyszínre kitelepíthető. A feldolgozóba Pest megye déli, és Bács-Kiskun megye északi részén fekvő településekről várnak beszállítást. A polgármester szerint a beruházás eredményeként egyfelől várhatóan csökkenni fog Kecskeméten és a környező településeken az illegális hulladéklerakók száma, másfelől a város jelentős bevételhez is jut majd a kinyert másodnyersanyagok értékesítésével. Az előzetes tervek és felmérések szerint a gépsor 2007-ben több mint 150 ezer, 2025-re mintegy kétmillió tonna hulladék feldolgozására lesz képes.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik