Élet-Stílus

D-vitamin a rák ellen

Jelentősen – akár 50 százalékkal is – csökkenthető több, gyakori rákfajta kialakulásának kockázata a D-vitamin bevitelének számottevő emelésével – írja a BBC.

A San Diegó-i Egyetemen dolgozó kutatócsoport a vér D-vitamin-szintjének és a rák kialakulásának összefüggéseit vizsgálva jutott a fenti megállapításra.

Az intézmény professzora, Cedric Garland szerint optimális esetben napi 25 milligramm D-vitamin bevitelével 50 százalékkal csökkenthető a vastagbéltumor, és 30 százalékkal a tüdőrák kialakulásának kockázata.

A fekete bőr érzékenyebb

A D-vitamin természetes formájában a napsugárzásnak kitett bőrben termelődik, valamint megtalálható egyes élelmiszerekben, mint az olajos hal, a margarin és a hús, a napi 50 milligrammnál nagyobb dózis azonban súlyos máj- és veseelégtelenséget okozhat.

A kutatás fontos megállapítása, hogy az afroamerikai és a karibi származású embereknél magasabb a rák kialakulásának esélye, mint a fehér bőrűeknél. A tudósok szerint ugyanis a sötét bőr valószínűleg nem tud olyan hatékonysággal D-vitamint előállítani, mint a világos. A túlzott napozás azonban nem ajánlatos, hívja fel a figyelmet Garland, csak azért, hogy D-vitaminhoz jusson az ember, hiszen ezzel a bőrrák kialakulásának kockázata növekszik.

Még kutatni kell

A londoni székhelyű Rákkutatási Intézet professzora, Colin Cooper a kutatási eredményekre reagálva elmondta, hogy a Kaliforniai Egyetem munkatársai nem tudtak egyértelmű összefüggést kimutatni az alacsony D-vitamin-szint és a rákos megbetegedések előfordulása között. Azt a kutatásban részt vevő tudósok is elismerték, hogy további kutatások szükségesek a témában, hiszen az eredmények alapjául hatvanhárom, 1966 és 2004 között készült újrafeldolgozott esettanulmány szolgált.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik