Élet-Stílus

Ingyenes szabadalmak a Linux sikeréért

Elindult az Open Invention Network, azaz a Nyílt Találmányi Szövetség, amelyet a Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony azért hozott létre, hogy közösen lépjenek fel a nyílt forráskód terjesztésére.

A Novell, az IBM, a Philips, a Red Hat és a Sony anyagi támogatásával megalakult az Open Invention Network (OIN) vállalat, amely szabadalmakat vásárol meg, hogy azokat jogdíjmentesen kínálja – ezzel is elősegítve a Linux terjedését és az innovációt. Valószínűleg ez az első vállalkozás, amely olyan új modellt hoz létre, amelyben a szabadalmak az együttműködő környezetben nyíltan megoszthatók, és használatukkal továbbfejleszthetők a Linux operációs rendszer alkalmazásai és összetevői.

Az Open Invention Network első szabadalmai közé tartozik egy vállalkozások közötti elektronikus kereskedelmi szabadalomcsoport, amit a Commerce One vállalattól a JGR, a Novell egy leányvállalata vásárolt meg.

Az Open Invention Network által birtokolt szabadalmak ingyenesek lesznek bármely vállalat, intézmény vagy magánszemély számára, azzal a kikötéssel, hogy nem használhatják fel azokat a Linux operációs rendszer vagy bizonyos, a Linuxhoz kapcsolódó alkalmazások ellen.

Az Open Invention Network hisz abban, hogy egy, a Linux operációs rendszer kulcsfontosságú szabadalmainak elérését és kezelését biztosító új rendszer létrehozása jelentős gazdasági hatással jár majd. Az International Data Corporation adatai alapján a Linux-piac várhatóan 25,9 százalékkal nő világszerte, a 2005-ös 20 milliárd dollárról 2008-ra eléri a 40 milliárd dolláros értéket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik