Élet-Stílus

EP állásfoglalás az éghajlatváltozás ellen

Miután 2005 márciusában az uniós vezetők 2020-ra az üvegházhatású gázok kibocsátásának 15-30 százalékos csökkentését irányozták elő, most 2050-re 60-80 százalékos mérséklést tűznének ki célul. Azt az elvet követnék, hogy az átlagos globális hőmérséklet ne haladja meg két foknál többel az ipari forradalom előtti időszak szintjét – tájékoztat az Európai Parlament sajtóosztálya.

A képviselők arra kérik a bizottságot, lépjen fel a környezetvédelmi szempontból kedvezőbb technológiák elterjedését akadályozó tényezőkkel, így például a fosszilis energiahordozók támogatásával szemben. A képviselők 2020-ig jelentősen, harminc százalékkal csökkentenék a háztartások üvegházhatású gázkibocsátását, és kiemelten támogatnák a fenntartható energiaforrásokkal kapcsolatos kutatásokat. A képviselők azt az elvet követnék, hogy az átlagos globális hőmérséklet ne haladja meg két foknál többel az ipari forradalom előtti időszak szintjét.

A parlament szerint az uniós szén-dioxid-kibocsátás harminc százalékáért a közlekedés a felelős, ezért ezen a területen ösztönözni kell többek között a sebességkorlátozások bevezetését, valamint a vasúti szállítás és a tömegközlekedés arányának növelését. Szerepel a megállapítások között, hogy a légi közlekedés világszerte 4-9 százalékban felelős az üvegházhatású gázszennyezésért, a kibocsátás pedig évente három százalékkal növekszik.

A képviselők az épületek fűtésénél ösztönöznék a bioanyagok felhasználását, és prioritásként kezelnék a biomassza előállításának támogatását. Ennek megfelelően alakítanák át a közös agrárpolitikát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik