Élet-Stílus

Európai tudományos díj magyar nyertese

A szaglás idegrendszeri alapjainak megértése területén kifejtett tudományos munkájának köszönhetően a Fiatal Európai Kutatók Díjának nyertesei közé került idén Nusser Zoltán, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatója. A rendkívül komoly anyagi támogatással járó díjat szerdán vehette át Budapesten Magyar Bálint oktatási minisztertől.

A kontinensünk fiatal kutatói számára kiírt európai pályázatot közösen hirdette meg az Európai Tudományos Alapok Vezetőinek Szervezete és az Európai Tudományos Alapítvány. A támogatásnak az a célja, hogy a fiatal tudós saját kutatói csoportot kialakítva öt éven át dolgozhasson egy európai kutatóintézetben. A pályázat 25 nyertese öt évre minimum 750 ezer, maximum 1,2 millió euró támogatásban részesül.

Nusser 2000-ben az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetében megalapította a Celluláris Idegélettan Laboratóriumot. 2002-ben megnyerte a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány Talentum Díját, és még ugyanebben az évben megszerezte az Magyar Tudományos Akadémia doktora címet. Az elmúlt tíz évben több mint harminc konferencián volt meghívott előadó és 15 országban 23 tanszéki szemináriumot tartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik