Élet-Stílus

Német hódokat telepítettek a Tisza-tóba

Eurázsiai hódokat engedtek szabadon a WWF (Természetvédelmi Világalap) munkatársai kedden a Tisza-tó egyik szigetén. A Németországból származó 26 hód telepítése része annak a programnak, amelynek keretében a természetvédők újra meghonosítják az állatot.

Az 1996 óta tartó telepítés során a WWF immár 186 egyedet engedett szabadon Magyarországon, és az állomány, amelyet a spontán bevándorlás is szaporít, immár eléri az 500 állatot. Márkus Ferenc, a WWF magyarországi igazgatója elmondta: az eurázsiai hód élőhelyének beszűkülése és a nagy mértékű vadászat nyomán a XX. századra, szinte egész Európából kipusztult.

Magyarországon, például 1854-ben figyelték meg a legutolsó állatot. Visszatelepítésük a 90-es évek elején kezdődött meg a kontinensen. Magyarországon elsőként Európa egyik legnagyobb hullámtéri erdőségében, a gemenci erdőben indult újrahonosításuk. Később a kiterjedt lápterületekkel rendelkező Hanságban, majd a Tisza vidékén engedtek szabadon hódokat. Spontán bevándorlás nyomán megjelentek az állatok a Szigetközben, a Rába mentén és a zalai mocsárvidéken is – mondta az igazgató.

A hód egyébként védett állat. Nem vadászható, illetve az otthonaként kiszemelt vizes élőhelyek is védettek. Ez azt is jelenti, hogy megszűntek kipusztulásának okai.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik