Élet-Stílus

Ingyenes digitális könyvtárat tervez a Yahoo

Riválisához hasonlóan a Yahoo is digitális könyvtár kiépítésébe fog, ám a cég egy már meglévő projekthez csatlakozik, és fokozottan figyel arra, hogy megfeleljen a kiadók és szerzők elvásárainak.

A Cnet értesülése szerint az internetes keresőt működtető vállalat az Internet Archive nevű szervezettel működik együtt, amelynek tagjai között megtalálható a Kalifornia Egyetem, a Torontói Egyetem, a Hewlett-Packard, az Adobe, és több más neves intézmény, illetve vállalat. Terveik szerint a résztvevők saját archívumait egyesítő szolgáltatás bármely nagyobb keresőn keresztül elérhető lenne, éspedig díjmentesen.

“Amennyiben megfelelő megoldást találunk és elég támogatót szerzünk, olyan interoperábilis könyvtárat hozhatunk létre, amelyet bármely más kereső segítségével igénybe vehetünk, mindenfajta díj nélkül” – nyilatkozta Brewster Kahle, az Internet Archive alapítója. Elmondása szerint az új projekt az Open Content Alliance (OCA) nevet kapta, amely kellőképp jelzi, hogy nyílt, bárki számára hozzáférhető tartalmakról van szó. Ez nemcsak könyvek, hanem rövidebb kiadványok, jegyzetek, videók és hanganyagok bedigitalizálását is jelenti majd. A szerzői joggal védett tartalmak esetében a szerzők jóváhagyására hagyatkoznak, és csak beleegyezésük esetén teszi közzé a műveket.

Szükség is van a nagyobb óvatosságra, hiszen a Google hasonló kezdeményezése éppen a szerzői jogi problémák miatt futott zátonyra. Amint arról mi is beszámoltunk, a kiadók után az amerikai szerzőket tömörítő Authors Guild is kifogást emelt a keresőcég projektje ellen, és bírósági pert indított az ügyben. A vád ezúttal is a szerzői jog megsértése, amit arra alapoznak, hogy a vállalat engedély nélkül tette közzé a műveket, illetve azok egyes részleteit.

A jelek szerint a Yahoo úgy véli, eljött az idő, hogy átvegye a kezdeményezést, és – kikerülve a riválisa által elkövetett hibákat – hasonló, ám jóval szélesebb körű szolgáltatást indítson útjára. Kíváncsian várjuk, vajon valóban tanultak-e az elmúlt hetek, hónapok fejleményeiből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik