Élet-Stílus

Megkezdődik a Balaton leengedése

A Balaton magas vízállása miatt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter elrendelte a Sió-csatorna zsilipjének csütörtök déli megnyitását.

A szakemberek az elkövetkező hetekben befejezik a csatorna korábban elkezdett karbantartását, ezt követően pedig a zsilipnyílás növelésével megkezdődik a tó vízszintjének a csökkentése, melynek célja, hogy a Balaton átlagos vízszintje december elejére elérje az alacsonyan fekvő déli települések számára biztonságos értéket – áll a szaktárca közleményében.

Öt esztendő után szeptember 1-én újra megnyílt a Sió-csatorna. A Balaton magas vízállása miatt Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter két hétre adott engedélyt a zsilip 15 százalékos felengedésére. A beavatkozással a csatorna vízelvezetési képességét tesztelték, és elvégezték a szükséges karbantartási munkák egy részét is.

A zsilip megnyitása alatt a tó vízszintje a csapadékos időjárás és a Zalából érkező utánpótlás miatt egy centiméterrel nőtt, szeptember 15-ei bezárása óta pedig elérte az alacsony fekvő déli települések szempontjából már veszélyt jelentő 110 centiméteres értéket a siófoki vízmércén. (Ez 358 centiméteres átlagos vízmélységet jelent.) A tó vízállása jelenleg mintegy húsz centiméterrel haladja meg a sokévi átlagot.

A Sió karbantartásával párhuzamosan a szakemberek elkészítették a tó őszi-téli vízszabályozási tervét, amelyet a tó környéki településeket, a megyei fejlesztési tanácsokat, az érintett tárcákat és a tudomány képviselőit tömörítő Balaton Fejlesztési Tanács is jóváhagyott a múlt héten.

Az elvégzett tudományos elemzések szerint a Balaton vízszintje várhatóan fél méterrel nőne tovább az elkövetkező hónapokban, a parti települések védelme érdekében ezért elkerülhetetlen a zsilip hosszabb ideig tartó megnyitása. Októberben várhatóan annyi víz lesz a Sió-csatornában, hogy újra hajók közlekedhetnek rajta – öt év után először.

A most elfogadott vízszabályozási terv alapján a Sió zsilip megnyitásával a tó vízszintjét december 1-ig 100 centiméterre csökkentik, ennél magasabb vízállásnál ugyanis a jég komoly károkat okozna a partvédő művekben és a kikötőkben. Jövő március végére – vagyis az olvadások után – a tó tárolókapacitásának felső határára, azaz 115 centiméterre állítják be a vízszintet. Ennél magasabb vízszintnél több déli települést – például Fonyódot, Balatonfenyvest, Balatonboglárt, Máriafürdőt – áraszthatna el a víz, súlyos kárt téve a part menti ingatlanokban – zárul a zöldtárca közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik