Élet-Stílus

Ingyenes és reklámmentes lesz az Opera

Augusztus végén, a tíz éves születésnaphoz kapcsolódó akció keretében 24 órán keresztül bárki letölthette az Opera ingyenes változatát. Az akció annyira jól sikerült, hogy a norvég csapat gondolt egy merészet és kiadta az Opera reklámmentes 8.5-ös verzióját.

A fejlesztők komolyan gondolják, hogy a jövőben immár ingyen, zavaró reklámoktól mentesen adják ki a népszerű alternatív internetes böngészőt.

A hír igaz még akkor is, hogyha ennek némileg ellentmond, hogy az új változat kódneve Clou vagyis Bohóc lett. Itt azonban már nem egy egyszeri akcióról van szó, a tervek szerint ugyanis a jövőben már mindegyik Opera ingyenes és reklámoktól mentes lesz. A hivatalos közlemény szerint “mindez azért történhetett meg, mert az Opera növekedése és a felhasználók növekvő száma ezt lehetővé tette.”

“A mostani akciónkkal az egész internetes társadalmat arra szeretnénk bíztatni, hogy használják bátran az alternatív internetes böngészőnket. Azáltal, hogy a licencdíjaktól és a reklámoktól megszabadítottuk az Operát, immár bárki megtapasztalhatja, hogy milyen érzés ennek a gyors, biztonságos és egyszerűen kezelhető programnak a használata” – nyilatkozta Jon S. von Tetzchner, a norvég Opera Software cég elnöke.

Az Operának alapvetően eddig is volt ingyenes változata, ám sok felhasználót zavart, hogy tele volt reklámcsíkokkal. Aki áldozott rá, az némi összegért cserébe megválthatta magát a hirdetésektől és kiemelt támogatását kaphatott. Utóbbit évi 24 dollárért továbbra is bárki igénybe veheti majd aki segítségre szorul vagy még jobban meg akarja ismerni az Operát. “Célunk az, hogy a jövőben azok is kipróbálják és a mindennapok során használják az Operát, akik eddig a reklámok vagy más okok miatt ezt nem tették meg” – nyilatkozta Carsten Fischer, az Opera Software alelnöke.

Az Opera 8.5 egyaránt futtatható Windows, Linux és Macintosh operációs rendszerek alatt. Az új változat főleg biztonsági javításokat, frissítéseket tartalmaz és aktualizálták a böngésző motorját is.

Mennyien használják?

Csak úgy, mint a világ számos országában, hazánkban – Firefox mellett – az Opera a második legnépszerűbb alternatív böngésző. Bár a norvég programot közel sem lehet annyi felhasználó számítógépén megtalálni mint a Firefoxot, azért több tízezer magyar internetező így is ezt a gyors és megbízható böngészőt használja. Azt ugyan lehetetlen megbecsülni, hogy hányan is telepítették fel Magyarországon a számítógépükre az Operát, néhány letöltési adat mégis árulkodó lehet.

Az egyik legnépszerűbb letöltési portálon, az Origo SzoftverBázisán eddig közel 43 ezren töltötték le a szoftver különböző változatait, míg a Honosítóműhely nevű magyarított szoftvereket gyűjtő oldalon ez a szám 15 984. Végül külön öröm a hazai internetezőknek, hogy immáron létezik magyar Opera honlap is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik