Élet-Stílus

Folytatódnak a zöldkommandós akciók

Újabb zöldkommandós akciósorozat indult a napokban, amelynek keretében a hatóságok Közép-Dunántúl régió vállalatainál ellenőrzik a környezetvédelmi előírások betartását – írja a Világgazdaság.

Az elkövetkező egy hónapban Fejér megyében 15, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében pedig 14-14 üzemet vizsgálnak majd meg. A veszélyes anyagokat szállító járműveknek pedig Fejér és Komárom-Esztergom megyében öt-öt, Veszprém megyében hét helyen kell ellenőrzésre számítani.

Az érintett telephelyek listáját a területileg illetékes szakhatóságok állítják össze. A fő szempontok között szerepel, hogy az akciósorozat minél több tevékenységi kört érintsen. Így az ellenőrzés hulladékkezelő és veszélyes anyagokat szállító cégeket, energetikai, pirotechnikai, gépipari, továbbá vegy- és gyógyszeripari vállalatokat is érint – közölték az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségen.

Az akció a környezetvédelmi és a belügyi tárca kezdeményezésére indult, s a tervek szerint 2006 áprilisáig az ország valamennyi régiójára kiterjed. Az ellenőrzésekben a környezetvédelmi felügyelőségek, a katasztrófavédelmi szervek, a bányakapitányságok, a műszaki felügyeletek, az ÁNTSZ és a rendvédelmi szervek vesznek részt.

Az ellenőrzés-sorozat elindításával egy időben a KVM meghirdette a zéró tolerancia elvét. A rendkívüli szennyezések okozóival szemben a lehető legszigorúbban járnak el, s egyeztetéseket kezdtek több társminisztériummal a büntető törvénykönyv környezetszennyezéssel kapcsolatos tényállásainak szigorításáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik