Élet-Stílus

Csökkenő DSL-árak, javuló szolgáltatások

Egy kivételével javultak Magyarország helyezései az elektronikus hírközlési szolgáltatások mennyiségi és minőségi mutatóit közlő országrangsorokban – állapítja meg az OECD Communications Outlook 2005 című jelentése.

Az augusztus végén megjelent, az elektronikus hírközlési szektort értékelő, kétévente publikált statisztikai gyűjtemény szerint Magyarországon jelentősen olcsóbbá vált egy átlagos mobilfelhasználó számára a telefonálás. A mobiltelefon-tarifákat illetően, az elmúlt három év alatt Magyarország az OECD-tagok között az utolsó helyről, 18 helyet előrelépve, az élmezőnybe került a mobiltelefonálás költségeit bemutató rangsorban.

Csökkenő DSL-tarifák

Hasonlóan kedvező folyamat tapasztalható a DSL, azaz a legelterjedtebb szélessávú internet-hozzáférést biztosító technológia árváltozását bemutató országrangsorban. Itt 2002 és 2004 között a negyedik legnagyobb árcsökkenést produkáló ország voltunk PPP (vásárlóerőparitás) alapon. A tanulmány számai szerint 2002 és 2004 között 33 százalékosos árcsökkenést produkált a DSL-techológia.

Javuló szolgáltatások

Az OECD kutatása megállapítja, hogy ugyancsak jelentős a javulás a távközlési szolgáltatások minőségi mutatóiban is. Míg 1993-ban átlagosan közel 3 évet kellett várni egy vezetékes telefonra, mára ez 12 napra csökkent. A jelentés továbbá kiemeli, hogy a 100 vezetékesvonalra jutó hibák száma 90-ben még 55 volt, mára gyakorlatilag nulla.

Az elektronikus hírközlési szolgáltatások elterjedtségében, használatában Magyarország a mobil szolgáltatásokat leszámítva az utolsó harmad első felében foglal helyet.

A gazdasági versenyképesség és a modernizáció szempontjából kulcsfontosságú szélessávú technológiák elterjedtsége bár elmarad az OECD élmezőnyétől, ám az összes internet-előfizetésen belüli aránya kimondottan magas (5. hely).

Elmaradás digitális műsorszórásban

Az egyetlen igazán kedvezőtlen üzenet a műsorszórás piacán a digitalizáció előrehaladásában látható. Míg a legtöbb OECD-ország már komoly lépéseket tett a digitális átállásban, addig Magyarországon (a piac szempontjából kevésbé jelentős műholdas technológiát leszámítva) egyelőre még csak a stratégiai célkitűzés biztos: 2012-re teljes átállás a földfelszíni-műsorszórás területén.

A magyarországi távközlési iparág figyelemre méltó teljesítményétől az infokommunikációs szektor egyéb területei (szoftver, hardver, egyéb IT szolgáltatások) se maradnak el. A 2004-ben kiadott IT Outlook szerint a magyarországi infokommunikációs szektor (ICT) GDP-n belüli közel 7 százalékos részaránya alig marad el a 3. helyezett Dél-Korea mutatóitól. Ezt a képet tovább pontosítja a most megjelenő kutatás, amiben a távközlési berendezések exportjának részaránya a teljes magyar termékexporton belül – a legdinamikusabb OECD-tagországi növekedés után – meghaladja a 14 százalékot, ezzel megközelítve a kimagaslóan első Finnország gazdasági teljesítményét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik