Élet-Stílus

A Sziget ökológiai lábnyoma: XXL-es bakancs

A fesztivál ökológiai lábnyoma jóval nagyobb, mint maga a Hajógyári-sziget. A Sziget Fesztivál végén ugyanis a szervezőknek minden évben komoly feladatot jelent, hogy helyreállítsák a természetes állapotokat. A több százezres látogatótömeg – és a köré épített infrastruktúra – letarolja a környezetet. A Szigetet – a fenntartható fejlődés mini modelljeként – mégis példaértékűnek tekinthetjük.

A népességrobbanás és a fenntarthatatlan fogyasztási és szennyezési életminták miatt a bolygó a túllövés állapotában van. Az emberiség elhasználja a bolygó erőforrásait. Egyre kevesebb természetet hagyunk a jövő generációi számára. Az emberiség fejlődése összességében nem fenntartható. Az egyetlen megoldás: a lakosság tudatosságának növelése és szemléletének változása. Meg kell tanulnunk fenntartható életet élni.


A tanulásra kiváló lehetőséget biztosít az egy hét alatt közel 400 ezer látogatót vonzó Sziget. Ilyen sok ember, ilyen kis területen összesűrítve, ilyen intenzív fogyasztási üzemmódban: még nagyvárosokban is ritka. Kiváló munkaterep szociológusok, pszichológusok és hulladékgazdálkodási-szakemberek részére. Körülbelül ugyanaz történik világméretekben, mint egy hét alatt itt a Szigeten: pusztuló természet és növekvő szeméthegyek.

Ki gondolta volna azon a bizonyos Sziámi-koncerten, ahol Müller Péter először hívta „szigetelni” a rajongókat, hogy a „Kell egy hét együttlét” hívószóra hátizsákot ragadó néhány tucat „fecske” egy évtized alatt ilyen nyarat csinál. A dolog annyira jó bulinak bizonyult, hogy évről évre egyre nagyobb tömeg, és ezzel párhuzamosan egyre több szórakozás és szolgáltatás található a Szigeten. Müller Péter Sziámi romantikus lelkesedéséből a fogyasztás elvarázsolt szigete lett. Álomból – miniállam.

El kell azonban ismerni, hogy a szigetállam demokratikus berendezkedésű, szabad szellemiségű és környezetvédő-beállítottságú. Előnyt élvez a tömegközlekedés és a kerékpáros-forgalom, a több tonna szemét nagy része újrahasznosul, a letarolt területeket revitalizálják, tájékoztató-felvilágosító kampányok és környezetvédő civil szervezetek igyekeznek formálni a környezettudatos szemléletet.

Szelektív hulladékgyűjtés…



A Sziget ökológiai lábnyoma: XXL-es bakancs 1

Példaértékű szelektív hulladékgyűjtés

A Szigeten immár negyedik éve szelektív hulladékgyűjtés folyik. Idén a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az ÖKO-Pannon Kht-val közösen, a szelektív hulladékgyűjtési rendszer működtetéséhez nyújtott segítségen túl a környezettudatos magatartásra tanító road show-val is igyekszik népszerűsíteni a válogatást a szigetlakók körében.


A Sziget visszatérő látogatói már jól ismerik a piktogramokat és a színes zsákokat, amelyekkel idén 35 ponton találkozhatnak, ezenfelül 30 különböző helyszínen lesz lehetőségük csak az aludoboz különválogatására. Tavaly minden harmadik szigetlakó már tudta, hogyan válogassa szét a műanyag palackot, az aludobozokat és a nem hasznosítható vegyes hulladékot.


…és újrahasznosítás


Az elmúlt évben sikerült a leghatékonyabb palackgyűjtést lebonyolítani, hiszen a büfék belső gyűjtőiben több mint 3600 kilogramm öblösüveg gyűlt össze, hogy aztán újrahasznosítható granulátumként végezze egy feldolgozási folyamat végén. Emellett összepréseltek mintegy kilenc tonna műanyag poharat és PET-palackot, illetve 1000 kilogramm alumínium italosdobozt is elindítottak az újrahasznosítás felé. Több mint 150 kiló elemet cseréltek almára. A használt sütőolaj és az éttermek 6000 kilogrammnyi ételmaradványa is fehérjefeldolgozóba került.


Idén először Hulladékcsere Pontot állítanak fel, ahová a szigetelők behozhatják az üres poharakat, dobozokat, palackokat és elemeket. A Hulladékcsere Pont idén a Honvéd Üdülő bejáratával szemben található majd, ahol a szelektíven leadott hulladékáért cserébe mindenki választhat az ÖKO-Pannon Kht. ajándékai (passtartó, vászontáska, jegyzettömb), illetve az oktatóprogram kiadványai közül.


Tömegközlekedés előnyben


A Szigetre autóval behajtani nem lehet, kizárólag az ott munkát végzők, szállítás céljából mehetnek be autóval, ha rendelkeznek előzetesen igényelt behajtási engedéllyel. A Szigeten működik egy ún. Karaván Kemping, ahova külön jegy ellenében, kizárólag lakókocsival, lakóautóval vagy alvás céljára átalakított járművel (ez nem jelenti a kombi autó hátsó ülésének lehajtását) lehet bemenni.

A Sziget környékén nehezen lehet parkolni, mert nincs túl sok hely, ezért, ha nem muszáj, nem érdemes autóval kijönni. A Sziget Szervezőiroda külön nem működtet parkolót, ezért a Sziget helyszínét tömegközlekedési eszközökkel érdemes megközelíteni.


Zöld Sziget


A Sziget szervezői a kezdetek óta kiemelt feladatnak tartják a rendezvény helyszíne, Budapest e páratlan zöld területe flórájának és faunájának megóvását, szükség esetén a terület rehabilitációját. A Sziget szervezői, túl azon, hogy szerződésben vállalt kötelezettségük a Fesztivál után a helyszín eredeti állapotának visszaállítása – a kötelező kiadásokon túl – évente több millió forintot költenek a helyszín fejlesztésére – olvasható a Sziget honlapján.


A Sziget ideje alatt a hazai és nemzetközi környezetvédő szervezetek a Zöld Udvarban mutatkozhatnak be, amely az évek során kisebb városrésszé nőtte ki magát. Közös erőfeszítésük eredménye, hogy a Sziget úttörő és meghatározó szerepet tölt be a környezettudatos életvitel népszerűsítésében.


Egy véges környezetben a végtelen növekedés lehetetlen. Bolygónkon a növekedés fizikálisan korlátozott a kimerülő energiaforrások és a Föld véges szennyezéssemlegesítő kapacitása által. A fenntartható fejlődés gondolatának fontosságát hirdetni nincs is jobb hely, mint Európa egyik jelentős multikulturális fesztiválján. Meg kell óvni természeti környezetünket, melynek igen nagy szerepe van abban, hogy az emberiség kultúrája ilyen sokszínű és összetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik