Élet-Stílus

Szigetközi Nemzeti Park – békéltető környezetvédelem

Húsz millió forintos költségből, 90 százalékos Phare CBC támogatással elkészítette a Szigetközi Nemzeti Park megvalósíthatósági tanulmányát a Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány - mondta az MTI-nek hétfőn a tanulmányt kidolgozó munkacsoport szóvivője.

Fűzfa Zoltán közölte: a tanulmányt augusztus 26-án Dunakilitin nagyszabású konferencia keretében mutatják be. Az eseményre Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszternek szóló meghívóval a Dunán evezősök indultak hétfőn Dunakilitiről a főváros felé. A tervek szerint egy másik gondola szerdán Pozsony felé veszi az útját, s viszi a konferenciára szóló meghívót Miklós László szlovák környezetvédelmi miniszternek.

Fűzfa Zoltán a tanulmányról elmondta: készítői az anyagból “kihúzták” a natúrparki fejezetet, mivel ezt, a szaktárca által támogatott verziót nem tartják elfogadhatónak. Tájékoztatása szerint a natúrpark fenntartása a forráshiányos helyi önkormányzatok feladata, míg a nemzeti park állami támogatással és szakapparátussal dolgozik a védett értékek megóvásán.

Wlasitsch Mirkó, a közalapítvány elnöke úgy vélte: a magyar-szlovák határon átnyúló Szigetközi-Csallóközi Nemzeti Park lehetne az a rendező elv, amely hozzájárulna a Duna elterelése miatti magyar-szlovák vita feloldásához. Szerinte a nemzeti parki státusz javítaná a térség megítélését, idegenforgalmát, mezőgazdasági termékeinek piacát a természeti értékek fenntartása mellett.

A közalapítványi elnök a biztos költségvetési háttér mellett érvelve kijelentette: nem elegendő a térség problémáit az önkormányzatok forrására és eseti költségvetési támogatásokra alapozott natúrpark keretében enyhíteni.

A meghívó továbbításának módjával a szervezők azt kívánják kifejezésre juttatni, hogy a Duna nem szétválaszt, hanem összeköt, összekapcsolja Budapestet a Szigetközzel és Pozsonnyal – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik