Élet-Stílus

Atomhulladék-lerakó negyvenmilliárdból

Negyvenmilliárd forintba kerül és legkésőbb 2009-re elkészül a kis és közepes radioaktivitású hulladékokat befogadó mélységi tároló Bátaapátiban. A paksi kiégett fűtőelemek elhelyezését szolgáló lerakót pedig 2047-ig kell megépíteni.

A bátaapáti sikeres népszavazás után a 250 méterrel a felszín alatt kialakítandó létesítmény 2008 végén, 2009 elején fogadhatja az első hulladékszállítmányt – tudta meg a Világgazdaság Hegyháti Józseftől, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kht. ügyvezető igazgatójától. A mindenre kiterjedő kutatások összességében 30 milliárd forintba kerülnek, ebből tavaly év végig 13,6 milliárdot használtak fel. A paksi atomerőmű dolgozói által használt szerszámok, védőfelszerelések, ruhák és egyéb eszközök befogadására szolgáló hulladéktároló, a hozzá kapcsolódó kiszolgálólétesítmények, utak kivitelezése mai árakon számítva tízmilliárd forintba kerül.

Bár a magas radioaktivitású hulladékok, a paksi kiégett fűtőelemek végleges elhelyezése sokáig nem okoz problémát, a geológusok javában keresik az atomtemető optimális helyét, és vizsgálják a befogadó kőzetek biztonságosságát. A mecseki Boda község melletti bányában egy 500 méterrel a földfelszín alatti agyagkő testben jelölik ki a részletes kutatások bázisaként szolgáló laboratórium helyét, amely 2012-re készülhet el.

Az idő nem sürget, hiszen a tárolóba az első szállítmány várhatóan 2047-ben érkezik. A paksi kiégett fűtőelemeket jelenleg öt évig az atomerőműben pihentetik, innen kerülnek át a nemrég kibővített átmeneti tárolóba, ahol további ötven éven át hűtik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik