Élet-Stílus

Terrortámadás-szimulátor: egyáltalán nem játék

A belbiztonsági kérdések igencsak fontossá váltak az Egyesült Államok számára, ezért kutatók szuperszámítógépeken szimulált városokat hoztak létre, lakók millióival, melyeken terrorteszteket hajtanak végre.

Szeptember 11. alapvető változásokat hozott az amerikaiak életében és gondolkodásában. Az amerikaiak háborúba keveredtek, mégpedig történelmükben először a saját hazájuk földjén. Ez a háború azonban egy szinte láthatatlan ellenséggel szemben folyik, hiszen a terror eszközei átnyúlnak országhatárokon. A legfontosabb különbség az eddigiekhez képest, hogy egész más gondolkodást igényel a védekező fél részéről.

Mint minden háborúban – így az USA terrorellenes harcában is – a haditerveket jó előre el kell készíteni, annak érdekében, hogy a gyakorlatban minden eshetőségre fel lehessen készülni. A Washington Post szerint az Egyesült Államok éppen ezen dolgozik. Valahol mélyen Los Alamos barlangrendszerében, már egy jó ideje a világ legösszetettebb szimulációs modelljei kerültek kifejlesztésre – adta hírül a lap.

A rendelkezésükre álló legfejlettebb számítógépek segítségével a tudósok szimulált városokat hoztak létre, lakók millióival, akik munkába járnak, bevá­sárol­nak, focimeccseket néznek, és minden olyat megtesznek, amit igazi társaik is. A városok rendelkeznek saját elektromos- és vízhálózattal, olaj és gázvezetékekkel, repülőgép- és vonatközlekedéssel, sőt még virtuális internettel is. “A lehető legjobb terroristák próbálunk lenni” – mondta James P. Smith, aki egy himlőjárvány szimulációján dolgozik.

A Los Alamos-i kísérletek szerves részei a honvédelmi minisztérium terrorizmus elleni harcának, éppen úgy, ahogyan a kormány “adatbányászata” is, amely segítségével légiközlekedési útvonalakból, bankkártya információkból, és egyéb adatokból próbálják meg kiszűrni potenciális terroristákat – írja az Indystar.

A kormány a szimulációk segítségével sokkal több lehetőség közül válogathat egy valós terrorcselekmény esetén. Az itt tárolt információk bizalmasak, a laboratóriumok munkája titkos, és a rendszert saját technológiája védi. Ha a szimuláció rossz kezekbe kerülne, az halálos veszélyt jelentene az ország számára. “Ez egy igazi recept terroristáknak, hogy hogyan kövessenek el valami borzalmas dolgot” – nyilatkozta Smith.

Néhány várostervező a hatalmas költségek miatt kritizálta a projectet, ugyanis egyetlen modell is dollármilliókba kerül, ráadásul megkérdőjelezték a paraméterek pontosságát is. A pártolók azonban úgy vélik, a kísérletek kulcsfontosságú információkkal szolgálnak az ország védelmében – olvasható a Softopedia honlaján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik